Zoek
Sluit dit zoekvak.
syringe 1974677 960 720

Antibioticagebruik bij pasgeborenen kan veilig worden teruggedrongen

Als een kind op jonge leeftijd wordt blootgesteld aan antibiotica, heeft dat negatieve gevolgen voor de ontwikkeling op latere leeftijd en kan bijvoorbeeld de kans op eczeem, allergie of darmontstekingen worden verhoogd. In Westerse landen krijgen pasgeborenen met verdenking op bloedvergiftiging (sepsis) te vaak en te lang antibiotica toegediend. Onderzoekers van Erasmus MC en Luzerner Kantonsspital (Zwitserland) hebben nu een manier gevonden om het gebruik van antibiotica terug te dringen bij pasgeborenen die verdacht worden van infectie, waardoor pasgeborenen niet langer onnodig antibiotica hoeven te krijgen. De onderzoekers publiceerden hun resultaten onlangs in The Lancet, en richten zich nu op de ontwikkeling van een app die in de kliniek kan worden gebruikt.

Bloedvergiftiging (sepsis) bij pasgeborenen is moeilijk te diagnosticeren, maar levensbedreigend als deze te laat wordt behandeld. Daarom krijgen pasgeborenen in Westerse landen al laagdrempelig een antibioticabehandeling voordat zeker is of er sprake is van sepsis. Dr. Annemarie van Rossum, kinderarts-infectioloog in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis: “Naar schatting 8% van de pasgeborenen krijgt antibiotica, onder het motto van ‘better safe than sorry’. Slechts bij 0,1% van de pasgeborenen is er werkelijk sprake van een sepsis.”

Wendy van Herk, promovenda in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis, voerde de studie uit onder leiding van Van Rossum naar de veilige toepassing van de zogenaamde procalcitonine test (PCT test) bij pasgeborenen met vermoedens van bloedvergiftiging, met als doel het voorschrijven van antibiotica zoveel mogelijk terug te dringen. Er zijn 1.710 zuigelingen onderzocht in elf Nederlandse ziekenhuizen en zeven centra in Zwitserland, Tsjechie en Canada. De helft daarvan kreeg de antibioticabehandeling op basis van de geldende richtlijnen, bij de andere helft werd tijdens de antibioticabehandeling door middel van de PCT test gekeken of er werkelijk sprake was van sepsis. Met de PCT test konden kinderen gemiddeld 12 uur eerder stoppen met antibiotica en was er sprake van een korter verblijf in het ziekenhuis.

De gepubliceerde resultaten zullen worden toegepast in een app voor mobiele telefoons en tablets. Van Rossum: “De PCT test is valide en veilig, zo laten wij zien in The Lancet. Om deze kennis snel en efficiënt bij de kliniek te brengen, wordt door het Erasmus MC een app ontwikkeld. Die zou bij heel veel pasgeborenen kunnen helpen bij een veel betere start in het leven.”

Bron: persbericht Erasmusmc

Kraamzorg abonnement