Search
Close this search box.

Brazilië bestrijdt ‘keizersnede-edpidemie’

Braziliaanse artsen mogen niet meer zomaar een keizersnede uitvoeren. Vanaf deze week moeten ze hun patiënten inlichten over de risico’s van de ingreep en de medische noodzaak ervan aantonen. Minister van Volksgezondheid Arthur Chioro vindt de maatregelen nodig om de ‘keizersnede-epidemie’ tegen de gaan.

Nergens ter wereld worden zoveel baby’s door middel van een keizersnede geboren als in Brazilië. Het gaat om 56 procent van alle geboorten. In particuliere ziekenhuizen is het zelfs 85 procent. Dat terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 15 procent als maximum beschouwt.

Artsen geven de voorkeur aan een keizersnede omdat ze hun werk dan beter kunnen plannen. Ze vertellen hun patiënten dat de risico’s van een natuurlijke bevalling groter zijn, en dat het ziekenhuis niet kan garanderen dat er een bed en arts beschikbaar zijn als ze de datum niet van tevoren

vastleggen. Vrouwen die eigenlijk op natuurlijke wijze willen bevallen, gaan daarom vaak toch akkoord met een keizersnede.

In april vorig jaar ontstond ophef nadat de destijds 29-jarige Adelir Lemos de Goés werd gedwongen tot een keizersnede. De vrouw wilde een vaginale bevalling, maar haar arts vond dit te risicovol omdat sprake was van een stuitligging. Lemos de Goés ging niet akkoord en verliet het ziekenhuis. De arts sloeg alarm en de hoogzwangere vrouw werd door de politie uit haar huis gehaald, naar het ziekenhuis gebracht en op de operatietafel gedwongen.

Na dit incident laaide de discussie over de wenselijkheid van keizersnedes op. Volgens het WHO is de ingreep veel riskanter voor de moeder dan een natuurlijke bevalling. Daarbij zijn de kosten hoger en

is de herstelperiode na de bevalling langer. Ook zijn er studies die aantonen dat een baby er profijt bij heeft via de normale weg ter wereld te komen. Het zou de weerstand verhogen en de kans op allergieën verminderen.

Gezondheidsminister Chioro noemde het hoge percentage keizersnedes een ‘gevaar voor de volksgezondheid’ en stelde nieuwe regels op. Verzekeringsmaatschappijen zijn voortaan verplicht informatie te verschaffen over het percentage keizersnedes dat ziekenhuizen en individuele artsen verrichten. Op die manier kunnen ouders in spe weloverwogen kiezen waar de geboorte gaat plaatsvinden. Artsen mogen alleen nog keizersnedes uitvoeren wanneer daar een medische noodzaak toe is of als de vrouw ruim van tevoren een verklaring ondertekent.

De nieuwe regelgeving is sinds maandag van kracht, maar de vraag is of het aantal keizersnedes snel zal afnemen. Een vaginale geboorte wordt door veel Brazilianen als primitief beschouwd. Het duurt lang, doet pijn en is een bloederige en onaangename aangelegenheid, zo vinden ze. Daarbij zijn vrouwen bang dat een gehavende vagina hen seksueel minder aantrekkelijk maakt.

Bovendien hebben veel ziekenhuizen gebrek aan medisch personeel dat ervaring heeft met vaginale geboorten. Vrouwen die op natuurlijk wijze zijn bevallen, klagen over de manier waarop ze zijn behandeld, vaak haastig en respectloos. En zolang het risico bestaat dat er geen bedden beschikbaar zijn op het moment dat de weeën beginnen, is de kans groot dat vrouwen liever hun agenda trekken voor een keizersnede.

Bron: De Volkskrant

Kraamzorg abonnement