Search
Close this search box.
duik in je weeen kl

duik in je weeën

Met alweer de 24ste druk, is Duik in je weeën! inmiddels een standaardwerk, dat bij veel zwangere vrouwen op het nachtkastje ligt. Wat is de magie van dit boek? En hoe komt het dat het al sinds 1992 hét handboek is ter voorbereiding op de bevalling? Kraamzorg vroeg het oefentherapeut-Mensendieck Carita Salomé en illustrator Juliette de Wit, die samen dit succesnummer maakten.

Tijdens haar cursus zwangerschapsbegeleiding kreeg Carita vaak de vraag achteraf of ze niet iets op papier had, zodat de cursisten alles nog eens op hun gemakje konden nalezen. Of eigenlijk liever: nakijken. Want zeker als het om uitleg over de bevalling gaat, kan een beeld meer zeggen dan alleen wat letters op papier. Carita was dan wel goed met de pen, tekenen kon ze niet… Maar toen stapte Juliette de Wit de cursusruimte binnen.

Juliette: “Toen ik 26 jaar geleden bij Carita de cursus volgde, wilde ik de oefeningen goed onthouden voor mijn aanstaande bevalling. Omdat ik illustrator ben en in beelden denk, kon ik de oefeningen en houdingen in een soort muurstrip verwerken. Mijn bevalling vond uiteindelijk plaats in het ziekenhuis. De strip kon helaas niet mee. Na de bevalling heb ik hem aan Carita gegeven en na een paar maanden was onze samenwerking voor het boek een feit.”

Tijdens een boekenbeurs was het bij de tweede uitgever raak. Wel moest Carita de titel bevechten. Maar ze hield voet bij stuk: “Ik had vanaf het begin al in mijn hoofd dat het boek zo zou moeten heten. De titel is tweeledig. Aan de ene kant is het boek een voorbereiding op je bevalling: je duikt in de materie en doet kennis op die je leert toepassen. Daarnaast helpt het je tijdens het grote moment zelf om goed voorbereid in je weeën te duiken.” De uitgever stemde met enige terughoudendheid uiteindelijk toe. “Hij zei: ‘Vooruit, dan proberen we één druk.’ Een jaar later was de uitspraak Duik in je weeën een begrip.”

Het boek wordt op uiteenlopende manieren gebruikt. Omdat er ook aandacht wordt besteed aan rug- en bekkenklachten tijdens de zwangerschap, hebben sommige vrouwen het al vroeg in huis. Ook voor vrouwen die informatie willen over bijvoorbeeld sporten of buikspieroefeningen, is het boek een handige leidraad. Anderen kopen het zo rond de zevende maand, als de cursus begint. En er zijn vrouwen die het op het laatste moment aanschaffen, om bij zich te hebben tijdens de bevalling zelf. Carita: “Het kan allemaal. Door het formaat van het boek kun je het openleggen, zonder dat het vanzelf weer dichtvalt. Je kunt dus meteen aan de slag gaan met wat je ziet en leest. Daar is goed over nagedacht.”

Naast trainingen aan zwangere vrouwen, verzorgt Carita ook cursussen voor kraamverzorgenden. Zij richt zich daarbij vanuit haar ervaring als oefentherapeut-Mensendieck op drie punten: de werkhouding van de kraamverzorgende, hoe zij het best kan assisteren tijdens de bevalling en welke oefeningen ze de kraamvrouw mee kan geven in het kraambed. “Zeker wat die laatste twee punten betreft, is dit boek eigenlijk een must read voor iedere kraamverzorgende. Ik merk dat het lang niet meer vanzelfsprekend is dat kraambureaus trainingen aan hun medewerkers aanbieden waarin uitleg wordt gegeven over deze zaken. Heel jammer, want het is juist zo belangrijk.”

Dit boek is voor jou een mooie aanvulling op alles wat je al hebt geleerd. Want de tekeningen zijn natuurlijk niet alleen voor de zwangere vrouw sprekend. Ook voor jou gaat het meer leven en kun je beter voorbereid assisteren en adviseren. En dat is de reden dat Duik in je weeën ook op jouw nachtkastje niet mag ontbreken.

Bestel Duik in je weeën hier zonder verzendkosten>>

Kraamzorg abonnement