Search
Close this search box.
Kraamcfe nov2017 NBbeeld

Kraamcafé 16 november 2017

Meld je hier aan

Datum: 16 november 2017
Tijd: 9.00 – 17.00 uur
Locatie: Meervaart Amsterdam
Accreditatie: 4 punten (in aanvraag)


OCHTENDPROGRAMMA*

Preventie van traumabevallingen: de juiste nazorg blijkt essentieel
Gynaecoloog i.o. Dr. Claire Stramrood is als hoofdonderzoeker betrokken bij de Nederlandse studie naar de preventie van traumatische bevallingservaringen
Hoe komt het dat zo veel vrouwen hun bevalling als traumatisch ervaren? Hoe kan je in het kraambed klachten van een posttraumatische stress stoornis (PTSS) herkennen? En hoe is een traumatische bevalling misschien te voorkomen? Dr. Claire Stramrood, gynaecoloog in opleiding en expert op het gebied van PTSS na de bevalling, geeft tijdens haar voordracht antwoord op deze vragen.

De bijzondere relatie tussen broertjes en zusjes: een warme band begint al in de kraamweek
Orthopedagoog Dr. Sheila van Berkel en ontwikkelingspsycholoog Dr. Kirsten Buist doen onderzoek naar de effecten van de broer/zus-relatie. Zij zijn auteurs van het boek ‘Broertjes & zusjes: Zo stimuleer je een warme band tussen je kinderen’ dat op dit Kraamcafé wordt gelanceerd.
Een hechte band tussen broers en zussen heeft zodanig positieve gevolgen dat deze gedurende de rest van het leven merkbaar zijn. Voor veel ouders is de overgang van één naar twee kinderen een behoorlijke uitdaging. Onderzoekers Sheila van Berkel en Kirsten Buist vertellen in hun lezing hoe jij deze overgang zo soepel mogelijk kunt laten verlopen. Wat kunnen ouders verwachten, waar moet ze op letten en wat kunnen ze doen om vanaf het vroegste begin een goede relatie tussen hun kinderen te stimuleren? Want die hechte band start al in de kraamweek!

WORKSHOPS*

De hielprik: alle ins en outs
Maria den Dekker is kinderarts i.o. in Tergooi Ziekenhuizen
In de eerste week na de geboorte worden enkele druppels bloed uit de hiel van het kind onderzocht op een aantal ernstige, zeldzame aangeboren ziektes. Een vrij complex onderzoek dat voor jou al lastig te begrijpen is, laat staan voor de ouders. In deze workshops vertelt een kinderarts je alle ins en outs: waarom is hielprik in het leven geroepen? Wat wordt er onderzocht en wat gebeurt er bij een positieve uitslag? Uiteraard wordt ook de huidige stand van zaken besproken want de screening wordt de komende jaren uitgebreid.

Speak up! en krijg meer plezier in je werk
David Borman is verloskundige en geeft trainingen aan professionals in de geboortezorg
In je dagelijkse werkzaamheden raak je ongetwijfeld regelmatig in situaties verzeild waar jij anders over een onderwerp denkt dan de verloskundige, je leidinggevende of iemand anders in je omgeving. Het kan dan behoorlijk spannend zijn om je uit te spreken. Misschien denk je op zo’n moment: ‘Wie ben ik om daar iets over te zeggen? Ik houd mijn mond wel…’. Maar als je je niet uitspreekt, kan dat uiteindelijk leiden tot frustratie, roddelen en verlies van je werkplezier. Zonde! In deze workshop legt David uit hoe je met slechts een klein stapje al uit je comfort zone kunt treden. Speak up! en maak je werk nóg leuker en zo je zorg nóg beter.

Het LIP onder de loep
Danny Kersten geeft ruimt twintig jaar trainingen en bijscholingen voor de kraamzorg
Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg, kortweg LIP, is weliswaar een vanzelfsprekend gegeven in de kraamzorg, maar in de praktijk blijkt dat niet alle ins en outs nog bij iedereen bekend zijn. Kortom: de kennis over het LIP is aan een opfrisbeurt toe. In deze workshop geeft Danny een impuls aan de deelnemers om zich (weer) (meer) bewust te worden van hun professionaliteit en de profilering van het beroep, mede op grond van het LIP. Onderwerpen die aan de orde komen zijn de basiskennis van indicatie en herindicatie, de communicatie en samenwerking tussen de verloskundige, kraamverzorgende en de cliënt over het LIP.

Niet-pluisgevoel (VOL!)
Charlotte Hutting is maatschappelijk werkster, geboortecoach en vaste columnist en redacteur van vakblad Kraamzorg
Soms krijg je bij een gezin een onbehaaglijk gevoel. Je intuïtie vertelt je: hier klopt iets niet, maar je kan er de vinger niet helemaal achter leggen. Je ziet bijvoorbeeld een pistool in een kastje liggen. Of overal slingeren volle asbakken en lege flessen drank. Een krijsende dreumes schreeuwt om aandacht en moeder dreigt met een ‘tik’. Maar de signalen kunnen ook subtieler zijn: de moeder is zelf tijdens de intake helemaal niet aan het woord. Er is geen kraamuitzet en het huis ziet er armoedig uit. Of andersom: het huis staat vol dure spullen, terwijl je weet dat beide ouders geen baan hebben. Hoe vaag je vermoeden ook is, je moet er wel iets mee. Wat precies? Dat vertelt Charlotte je aan de hand van haar jarenlange ervaring. Uiteraard is er ook gelegenheid je eigen niet-pluisverhalen te delen.

Omgaan met rouw en verlies (VOL!)
Jettie van de Pol geeft ruimt twintig jaar trainingen en bijscholingen voor de kraamzorg
Eén van de moeilijke facetten van het beroep van kraamverzorgende is het omgaan met rouw en verlies. Rouw en verlies zijn er in alle soorten en maten. In deze workshop wordt stilgestaan bij de verschillende vormen van verlies die kraamverzorgenden kunnen meemaken en wordt gebouwd aan meer (zelf) vertrouwen voor deze verdrietige situaties. Indrukwekkende verhalen en persoonlijke ervaringen van kraamverzorgenden worden ondersteund door beeldmateriaal.

Single moeders
Barbara Lammerts van Bueren is oprichter van ‘Alleen met kinderwens’ en coacht al tien jaar solomoeders
In ons land zijn een halfmiljoen eenoudergezinnen waarvan de overgrote meerderheid alleenstaande moeders met kinderen betreft. En dit aantal blijft stijgen. Niet alleen door scheidingen, maar ook omdat de moeder al dan niet bewust al vanaf de zwangerschap geen partner heeft. Het spreekt voor zich dat alleenstaande moeders de zwangerschap, bevalling en kraamtijd anders beleven. In deze workshop leer je waar je rekening mee moet houden. Welke adviezen je kunt geven en wat je vooral niet moet doen als je zorg verleent aan een alleenstaande moeder en haar baby.

Dunstan Babytaal in de kraamzorg (VOL!)
Bregje Hamelynck is trainer bij Dunstan Babytaal Nederland
Priscilla Dunstan, een Australische moeder met een absoluut gehoor, heeft ontdekt dat alle pasgeboren baby’s vijf geluiden maken gebaseerd op basisreflexen. Ieder geluid heeft een hele specifieke betekenis: honger, een boertje dat dwarszit, moe, darmkrampjes, slaap of ongemak. Met een korte uitleg van de kenmerken van de geluiden en door te oefenen met voorbeelden van baby’s die de geluiden maken kan iedereen leren de vijf Babytaal geluiden te herkennen.  Tijdens deze workshop maak je kennis met de methode, hoor je meer over het wetenschappelijk onderzoek naar Dunstan Babytaal en krijg je een eerste indruk van twee van de vijf woorden.

Hygiëne in de kraamweek
Peter Molenaar is deskundige infectiepreventie bij het rivm
In deze workshop wordt ingegaan op de belangrijke rol die de kraamverzorgende en –verpleegkundige heeft in de periode tijdens en na de bevalling om zo mogelijk infecties te voorkomen. Niet alleen onderwerpen als bacteriën, wat is schoon/ vies en de juiste omgang met handschoenen worden behandeld maar ook reiniging en praktische tips over hygiënisch werken komen aan de orde. En wat doe je bijvoorbeeld als een tweede kind in een gezin de waterpokken heeft? Peter neemt alles met je door. Tipje van de sluier: handhygiëne is de allerbelangrijkste maatregel.

Bijzondere borsten
Nina van der Cingel en Annelies de Haan zijn lactatiekundigen ibclc bij De Boezemvriend
Borsten heb je in alle soorten vormen en maten. Elk paar is uniek. Wat maakt borsten bijzonder of zelfs voorspellend bij het voeden? En ook borstoperaties zijn aan de orde van de dag. Een moeder kan bijvoorbeeld een borstverkleining hebben gehad, of juist een vergroting. Of ze kan om een andere reden een borstoperatie moeten hebben ondergaan. Wat kunnen we ervan leren? In deze workshop wordt ingegaan op al die verschillende varianten. Zorg op maat is vanzelfsprekend het toverwoord. In deze workshop leer je praktische uitgangspunten waarmee je die zorg kunt starten.

Slaapfabels
Bregje van Sleuwen is onderzoeker en promoveerde op het effect van regelmaat en inbakeren bij huilbaby’s. Daarnaast deed ze onderzoek naar het ontwikkelen van gezond slaapgedrag bij kinderen
Als iets jonge ouders bezighoudt, dan is het wel of hun kind goed slaapt. En niet alleen of het tijdens die rustige uurtjes fijn in zijn bedje ligt, maar ook of hij er veilig ligt. Niet voor niets is er heel veel onderzoek gedaan naar het goed en veilig laten slapen van baby’s. En toch, tot op de dag van vandaag zijn er nog steeds fabels waar jonge ouders in geloven. Omdat ze dat van eerdere generaties hebben geleerd, of omdat vrienden het nog steeds zo doen. In ieder geval niet omdat de kraamverzorgende het heeft geadviseerd, want in deze workshop zal Bregje van Sleuwen alle slaapfabels ontkrachten!

 

Meld je hier aan

Dit Kraamcafé wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsoren Weleda en Hero Baby

 

 

 

*programma en workshops onder voorbehoud

Kraamzorg abonnement