Search
Close this search box.
parvovirus

Parvovirus in opmars

Kinderen die besmet zijn met het parvovirus B19 krijgen kleine, rode vlekjes in het gezicht en de wangen worden vuurrood. De vlekjes kunnen zich ook verspreiden over de rest van het lichaam, en het kind kan koorts en jeuk krijgen. Meestal blijven de vlekjes een week, maar kunnen in de loop van de volgende drie weken terug komen.

Nivel ziet dat dit jaar in de eerste week van mei 39 op elke 100.000 kinderen met koorts en vlekjes naar de huisarts gingen. In de weken daarvoor was dat 50 op elke 100.000 kinderen. Dat zijn rond de drie keer zo veel kinderen als in dezelfde weken vorig jaar. Het is niet duidelijk of dit komt omdat er meer gevallen van besmettingen met het parvovirus zijn, of omdat ouders sneller met hun kind naar de huisarts gaan als ze vlekjes zien, in verband met de angst voor mazelen.

Lees ook: Afname patiënten met kinkhoest

Krijgt een volwassene het virus, dan kunnen gewrichtsklachten in de handen en voeten ontstaan. Vlekjes komen minder vaak voor. De klachten houden één tot drie weken aan, bij vrouwen kan het soms langer duren.

Zwangere vrouwen die voor de twintigste week besmet raken met het parvovirus, hebben een grotere kans op een miskraam. Rond de vijfde maand kan een besmetting met het virus zorgen voor ernstige bloedarmoede bij het ongeboren kind. Een bloedtransfusie kan helpen om verdere complicaties te voorkomen. Gelukkig hebben de meeste besmettingen geen gevolgen voor moeder of kind. Er is geen inenting of behandeling tegen het parvovirus.

Bron: https://www.hartvannederland.nl/milieu-gezondheid/artikelen/opvallend-veel-kinderen-hebben-vijfde-ziekte-zo-herken-je-het

Kraamzorg abonnement