Search
Close this search box.
vaderschapsverlof

Vaderschapsverlof

Volgens het CBS nam één op de tien mannen ouderschapsverlof op in 2017. Mannen nemen vaker vaderschapsverlof op als hun leidinggevende dat ook deed, of wanneer hij relatief veel vrouwelijke collega’s heeft. Dat blijkt uit onderzoek van socioloog Leonie van Breeschoten, verbonden aan de Universiteit Utrecht.

De partner heeft vanaf 2020 recht op maximaal vijf weken aanvullend geboorteverlof. Daarnaast is sinds april dit jaar bekend dat Nederland gaat voldoen aan de nieuwe Europese richtlijn die ouders in loondienst recht geeft op minimaal twee maanden betaald verlof.

Ondanks de betere gezinsregelingen maakt slechts tien procent van de werkende vaders daar gebruik van. Volgens het promotieonderzoek van Van Breeschoten onder werknemers en werkgevers bij 259 organisaties in 9 Europese landen, komt dat omdat traditionele rolpatronen diepgeworteld zijn. Vaak gaan vrouwen deeltijd werken, omdat zij dat hun taak vinden. Mannen zijn bang dat ze minder promotiekansen maken bij deeltijd werk.
Vaders nemen echter eerder verlof op om bij hun kinderen te zijn als hun leidinggevende dat ook doet. Daarnaast helpt het als er veel vrouwen op de werkvloer zijn, omdat de werkgever dan meer regelingen biedt of omdat het meer geaccepteerd is om vaker thuis te zijn.

Voor vrouwen spelen deze factoren geen rol bij de keuze om verlof op te nemen. Zij passen vaker de werktijden aan op het gezin.
Van Breeschoten adviseert om dit onderzoek verder uit te breiden naar Nederland om te onderzoeken waarom mannen niet de vaderschapsverlof opnemen waar ze recht op hebben.

Bron: Trouw

Kraamzorg abonnement