Search
Close this search box.
weer minder tienermoeders2

Aantal tienermoeders gehalveerd

In 2020 is het aantal tienermeisjes dat moeder wordt verder gedaald. In de afgelopen tien jaar is het aantal tienermoeders gehalveerd. In 2020 werden 1194 kinderen geboren met een moeder van onder de twintig jaar. In 2010 waren dat er ruim 2500. Begin deze eeuw waren dat rond de 3500 kinderen. Binnen de EU heeft Nederland het laagste aantal tienermoeders per duizend vijftien- tot twintigjarige meisjes. Ook in Denemarken zijn relatief weinig tienermoeders. Bulgarije en Roemenië kennen de meeste tienermoeders met respectievelijk 41 moeders per duizend meisjes en 37,4 moeders per duizend meisjes. In heel de EU is het aantal tienermoeders de laatste jaren gedaald.

Ruim tachtig procent van de tienermoeders is achttien of negentien jaar. Een klein deel is zestien jaar of jonger bij de geboorte van hun kind. Alle leeftijdsgroepen laten een daling zien in het aantal tienergeboorten.

Kinderen van tienermoeders worden in vergelijking met kinderen met oudere moeders minder vaak geboren bij ouders die gehuwd of samenwonend zijn. Een derde van de kinderen van een tienermoeder komt ter wereld bij samenwonende ouders tegenover negentig procent van de kinderen met een oudere moeder. Dit is in de afgelopen jaren niet veranderd. Uit eerder onderzoek bleek al dat kinderen van tienermoeders relatief vaak terecht komen bij de ouders van de moeder, waarbij ze een driegeneratiegezin vormen.

Bron: CBS

Kraamzorg abonnement