Zoek
Sluit dit zoekvak.
2D9D4876 7320 4E79 A308 B12217322449 4 5005 c

Baarmoedergolven meten

De baarmoeder kent golfpatronen. Dat is al lang bekend. Deze golfpatronen zorgen er voor dat de spermacellen bij de eileiders terecht komen. Gynaecoloog in opleiding Celine Blank werkt samen met de TU Eindhoven nu aan een methode om deze golven te meten. Met het bepalen van het juiste moment in de golfbeweging is het wellicht mogelijk ivf-behandelingen een groter slagingspercentage te geven.

De meetmethode werd het eerst gebruikt bij zestien vrouwen die in een ivf-traject zitten, en met het succesvol meten kon Blank met meer dan negentig procent zekerheid het succes van een zwagerschap voorspellen. Vermoedelijk kan een embryo zich innestelen als de golven zich binnen een bepaalde drempelwaarde bevinden. De golven mogen niet te sterk zijn, maar ook niet te zwak. Er mogen ook niet te veel of te weinig golven zijn.

De conclusies zijn vooralsnog gebaseerd op ideeën en de meetmethode kan nog niet in de praktijk gebruikt worden. Onderzoeksteam Waves gaat nu vastleggen wat een normaal getij in de baarmoeder is, en wat afwijkend blijkt. Dit kan bijvoorbeeld ook miskramen verklaren en hevige menstruaties.

De hoop van Blank is dat vrouwen een echo kunnen krijgen voordat de embryo terug geplaatst wordt in de baarmoeder zodat de baarmoedergolven kunnen vertellen wanneer het juiste moment is. Zijn de golven te afwijkend, dan kan de moeder eventueel medicijnen slikken en de embryo eerst ingevroren worden tot de golven normaal zijn.

Bron: Volkskrant.nl 

 

 

 

Kraamzorg abonnement