Search
Close this search box.
kind wel of niet bij ouder in bed

Baby wel of niet op je kamer laten slapen?

Uit een nieuwe studie van de Radboud Universiteit blijkt dat het niet leidt tot slaap- of gedragsproblemen wanneer een baby het eerste halfjaar bij de ouders slaapt. Of het gezond is dat een baby bij de ouders op de kamer slaapt is een blijvende discussie, daarom heeft de Radboud Universiteit dat onderzocht. Zij hebben bijna tweehonderd baby’s met hun ouders onderzocht en gevolgd tot de kinderen zes tot acht jaar waren. De resultaten laten zien dat het op lange termijn niet leidt tot slaap- of gedragsproblemen wanneer baby’s bij hun ouders slapen.

Er waren zelfs gunstige gevolgen, waaronder een betere slaapkwaliteit en meer ‘pro-sociaal gedrag’. Er moet eerst nog wel meer onderzoek gedaan worden voor er met zekerheid uitspraken gedaan worden, maar dit kan ouders wel helpen in hun keuze.

Nu laten ouders hun baby vaak op een eigen kamer slapen, omdat ze denken dat ze dan onafhankelijker worden. Cijfers van VeiligheidNL laten zien dat bijna de helft van de ouders hun kinderen op een eigen slaapkamer laten slapen.

Het advies aan ouders is om te doen waar ze zich goed bij voelen. Het kan ook zwaar zijn om de baby op de slaapkamer te laten slapen. Sommige moeders worden van elk klein geluidje wakker, anderen vinden het niet gunstig voor hun relatie.

Bron: RTLnieuws

Kraamzorg abonnement