Zoek
Sluit dit zoekvak.
orange 188082 1920 e1587566161479

Beter geen fruitspeen

De fruitspeen is geen goede manier om een kind te laten wennen aan bepaalde soorten voedsel. Dat stellen kindertandartsen. Zij waarschuwen voor de nadelen van een dergelijke speen.

Een fruitspeen is groot genoeg om een heel partje mandarijn in te stoppen, en dit is niet goed voor de mondmotoriek van het kind. Bovendien zit er in fruit veel suiker, dat op deze manier kan leiden tot tandbederf.

In de fruitspeen, en het vergelijkbare sabbelzakje doet de ouder een stukje fruit, wat vervolgens door zuigen en kauwen smaak geeft. Omdat het fruit in het zakje of de speen zit, is er geen sprake van verstikkingsgevaar. Het lijkt een veilige manier om kinderen in aanraking te laten komen met fruit, maar kindertandartsen zien deze items liever dadelijk van de markt verdwijnen. Omdat kinderen op het fruit sabbelen krijgen ze nauwelijks vezels binnen. Een kindergebit kan net zoals een volwassen gebit maar zes tot zeven eetmomenten aan, daar tussen heeft het tijd nodig om te herstellen. Geef je het kind een speen met fruit, dan neemt het aantal eetmomenten toe en ontstaat een grotere kans op tandbederf.

Daarnaast neemt de mond door de grootte van de speen een onnatuurlijke vorm aan, waardoor de mondmotoriek wordt aangetast en het kind moeilijk kan slikken. Kindertandartsen raden aan kinderen kleine stukjes fruit te geven en voor te doen hoe ze moeten kauwen, of fruit prakken of pureren.

 

Bron: V&VN

Kraamzorg abonnement