Search
Close this search box.
kraamtas

De kraamtas klaarmaken: hoe en wanneer beginnen de voorbereidingen?

Aanstaande ouders kijken ongeduldig uit naar de komst van hun baby. Van de vele voorbereidingen voor de grote dag, is de kraamtas klaarmaken een cruciale stap. Of ze nu voor het eerst moeder wordt of al een expert is, het is belangrijk dat alles bij de hand is om het verblijf op de kraamafdeling zo comfortabel mogelijk te maken. Ergobaby, de fabrikant van essentiële artikelen voor pasgeborenen, geeft tips over hoe je je het beste kunt voorbereiden op je ziekenhuisverblijf. 

Wanneer je hoogzwanger bent, vermijd je liefst alle stress. Ergobaby adviseert daarom om ruim op voorhand aan je ziekenhuistas te beginnen, idealiter een maand voor de uitgerekende datum. Voor een efficiënte organisatie, pak je twee aparte tassen in: de eerste met benodigdheden voor je aankomst in het ziekenhuis en de bevalling, en de tweede met alles voor jou en je baby tijdens de rest van het verblijf. Maak een checklist met alle benodigdheden en betrek je partner bij de voorbereidingen. Zo zal je meer op je gemak zijn wanneer de bevalling nadert. 

De benodigdheden voor de bevalling

Voor de grote dag kun je het beste een comfortabel, loszittend overhemd in een donkere kleur meenemen. Een boek of tablet met voldoende batterij houden je bezig, want de bevalling kan enkele uren duren. Naar muziek luisteren kan je ook helpen ontspannen, dus vergeet niet je koptelefoon of Bluetooth-speaker mee te nemen. Neem een zoet drankje mee dat je kracht geeft en een spuitfles voor water om je af te koelen. Nu hoef je alleen nog maar de eerste outfit van je baby in te pakken: een katoenen rompertje, een pyjama, een vestje, een mutsje om zijn hoofdje warm te houden, een paar sokjes en eventueel wantjes, en een slaapzak om hem in zijn bedje te leggen.

Belangrijke documenten

Zorg ervoor dat je administratieve documenten zoals je paspoort en verzekeringsinformatie in een mapje makkelijk bij de hand hebt. Neem ook je medisch dossier van je zwangerschap en je geboorteplan mee, zodat je het medisch personeel kunt informeren over je voorkeuren.

Comfortabele kleding voor mama en baby

Voorzie voor de rest van je verblijf op de kraamafdeling outfits waar jij je goed in voelt en kies geschikt en comfortabel ondergoed uit. Denk ook aan nachtjaponnen, kamerjas en pantoffels om het je helemaal comfortabel te maken. In Nederland mag je in principe enkele uren na de bevalling al naar huis, bij een keizersnede na minstens 48u. In geval van complicaties kan het ziekenhuisverblijf wel langer duren. Houd hier rekening mee en voorzie ook extra kledingstukken zodat je zeker niets te kort komt.
Natuurlijk moet je ook kleding voor je baby inpakken. Reken op een rompertje, pyjama en een paar sokjes per dag. Afhankelijk van het seizoen kun je ook truien meenemen voor over het rompertje. Voeg luiers, mutsjes, slofjes, een slaapzak en een eerste knuffel toe. Kies kleding die gemakkelijk aan en uit te trekken is, omdat je zelf misschien nog niet zo gemakkelijk kan bewegen. Denk ook aan een speciale outfit voor de eerste foto’s met je kleine schat, en een warmere tenue voor als jullie de kraamafdeling verlaten en het buiten koud is.

Toilettas voor mama en baby

Pak je toiletspullen in alsof je op reis gaat, eveneens een paar handdoeken. Voor een snelle opfrisbeurt kan droogshampoo van pas komen. Kies ook items uit die je comfort en zelfvertrouwen bieden, zoals een geurende douchezeep of een hydraterende crème. Neem maandverband mee voor hevige menstruaties: na de bevalling kunnen er de eerste dagen bloedingen optreden, of het nu via een vaginale bevalling of een keizersnede is.

Dan zijn er ook nog de benodigdheden voor het eerste badje van je baby en de dagelijkse verzorging. Dit zijn onder andere milde zeep, badcapes, een gewone en een badthermometer, luiers, watten en fysiologische zoutoplossing voor de verzorging van de ogen en het neusje. De kraamkliniek zorgt meestal voor kompressen en ontsmettingsmiddel voor de verzorging van de navelstreng. Sommige kraamklinieken voorzien luiers, wattenschijfjes en handdoeken, andere niet: vraag dit op voorhand bij je verloskundige na.

Alles voor borstvoeding

Ben je van plan om borstvoeding te geven? Dan zijn kledingstukken die langs voren opengaan en een borstvoedingsbeha erg handig. Stop ook zaken zoals borstkompresssen en tepelcrème in je toilettas. Je kunt ook een borstvoedingskussen kopen om jezelf makkelijk te positioneren.

Een draagdoek

Van zodra je kleintje geboren is, wil je niets liever dan hem of haar voortdurend dicht bij je houden. En dat gevoel is wederzijds, want niets is zo rustgevend voor een baby’tje als lekker tegen zijn ouders aan liggen. Een draagdoek is een slimme oplossing, want het biedt een geruststellende nabijheid voor je pasgeborene, terwijl je je handen vrij hebt. Lichtgewicht, verstelbaar en gebruiksvriendelijk: Ergobaby’s nieuwe Aura Draagdoek is een veelzijdige keuze voor ouders die op zoek zijn naar ergonomisch comfort met een focus op duurzaamheid. De Aura Draagdoek is gemaakt van zacht, rekbaar textiel uit duurzame materialen. Zo biedt hij niet alleen perfecte en veilige ondersteuning, maar laat hij ook de intimiteit van huid-op-huidcontact toe, waar je zo naar hunkert tijdens de eerste dagen met je baby’tje.

De kleine extra’s

Je wil zeker de eerste momenten met je baby vastleggen en in contact staan met je dierbaren terwijl jij in het ziekenhuis ligt. Zorg ervoor dat je een extra oplader voor je gsm in je geboortetas steekt, en eventueel een camera. Honger? Voorzie energierijke snacks, zoals noten, mueslirepen en gedroogd fruit of je favoriete snoepjes. Je kunt ook een geboortedagboek bij de hand houden om notities in te maken, van de speciale momenten en eerste indrukken tot nuttige adviezen van de verpleging.
Met deze spullen in je kraamtas ben je goed voorbereid om je baby met een gerust hart te verwelkomen. Vergeet niet dat elke bevalling uniek is, dus pas je tas aan je specifieke behoeften en persoonlijke voorkeuren aan. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is de tas ergens opbergen waar je er makkelijk aankunt op de grote dag! En als je van plan bent om naar huis te rijden, vergeet dan niet om een autostoeltje te installeren om je baby’tje veilig naar huis te brengen.

Kraamzorg abonnement