Search
Close this search box.
fluxus W

Extra vocht bij Fluxus

Maastricht UMC+ heeft onderzoek gedaan naar het toedienen van een ruime hoeveelheid vocht via een infuus om overmatig bloedverlies tijdens en na de bevalling te behandelen. Dit leidt echter niet tot betere behandelresultaten en kan zelfs nadelig zijn. Tussen de groep die wel vocht via het infuus kreeg en de groep die dat niet kreeg, was nauwelijks verschil zichtbaar.

Volgens de onderzoekers leiden deze bevindingen tot de conclusie dat de internationale richtlijnen heroverwogen moeten worden en medici wellicht terughoudend moeten zijn met het toedienen van meer vocht via een infuus.

Dat een vrouw bloed verliest tijdens de bevalling is heel normaal. Eén op de twintig vrouwen echter verliest overmatig bloed. Is dat meer dan een liter bloed, dan wordt gesproken van een fluxus postpartum. Ongeveer 8500 vrouwen per jaar in Nederland krijgen hier mee te maken. Dit kan leiden tot een traumatische ervaring, bloedtransfusies of zelfs opname op de intensive care.

Internationale richtlijnen gaven het advies bij te veel bloedverlies een infuus met extra vocht toe te dienen. In andere situaties met veel bloedverlies, bijvoorbeeld na een ongeluk, blijken er aanwijzingen dat te veel vocht kan leiden tot slechtere uitkomsten zoals verstoring van bloedstolling en een onwenselijke daling van de lichaamstemperatuur. Te weinig vocht kan echter leiden tot een minder goede zuurstofvoorziening van belangrijke organen.

Aan het onderzoek van het Maastricht UMC+ namen 252 vrouwen deel. Bij meer dan vijfhonderd milliliter bloedverlies werd geloot tussen het toedienen van extra vocht of het terughoudender zijn met extra vocht. In de terughoudende groep kreeg 39 procent van de vrouwen een fluxus. In de groep die ruimer vocht kreeg was dat 51 procent. De resultaten bleken niet significant, dus er kon geen voorkeur voor een bepaalde behandeling uitgesproken worden. Het laat wel zien dat ruimer vocht geven niet de betere optie is, aldus de onderzoekers.

Bron: mumc.nl 

 

 

Kraamzorg abonnement