Search
Close this search box.
Antibiotica in de eerste levenswee

Gevolgen van antibiotica

Als kinderen antibiotica toegediend krijgen in de eerste levensweek, hebben ze een grotere kans op allergieën, op een veranderende darmflora en op een minder goede groei. Dat is de conclusie van onderzoek, gedaan door Kim Kamphorst, senior researchcoördinator van het Deventer Ziekenhuis. Het onderzoek richtte zich op het verband tussen het gebruik van antibiotica in de eerste levensweek (bij op tijd geboren baby’s) en de ontwikkeling van de darmflora en gezondheid in de eerste vier tot zes jaren. Er werden 150 baby’s met een antibiotica behandeling gevolgd, en driehonderd zonder.

De richtlijnen zeggen dat er bij de geringste verdenking op een infectie antibiotica moet worden voorgeschreven. Kamphorst zag dat slechts één op de zestig met antibiotica behandelde baby’s ook echt een infectie had. Er is dus sprake van overbehandeling. Maar mis je die een baby die wel een infectie heeft, dan kan dit grote gevolgen hebben. Maar de uitdrukking ‘baadt het niet dan schaadt het niet’ gaat dus niet op.

Haar volgende onderzoek wil zij doen naar mogelijkheden om de darmflora te herstellen na een antibiotica behandeling. Ook pleit ze voor een verandering in de richtlijnen, mits er een mogelijkheid is duidelijk uit te sluiten of er sprake is van een infectie.

Bron: https://www.dz.nl/nieuws/algemeen/baat-het-niet-het-schaadt-wel

Kraamzorg abonnement