Zoek
Sluit dit zoekvak.
langlevend sperma is beter

Langlevend sperma is beter

Als sperma langer leeft voordat het een eitje bevrucht, komen er gezondere nakomelingen. Dat blijkt uit onderzoek van de University of East Anglia (Groot-Brittannië) en Uppsala University (Zweden), gepubliceerd in Evolution Letters. Het onderzoek is gedaan bij zebravissen. Het bleek dat langer levend sperma zorgt dat nakomelingen langer en gezonder leven dan korter levend sperma uit dezelfde ejaculatie. Ook waren de vissen fitter.

Volgens de onderzoekers is deze ontdekking belangrijk voor de kennis over menselijke voortplanting en vruchtbaarheid, vooral op het gebied van IVF. Daarbij worden eicellen buiten het lichaam bevrucht met zaadcellen.

Het onderzoek is interessant, omdat eerder werd aangenomen dat het niet uitmaakte welke zaadcel een eicel bevruchtte. Per zaadlozing zijn er duizenden tot miljoenen spermacellen. Slechts weinig daarvan halen het tot een bevruchting. Nu blijkt dat iedere cel verschilt in vorm, prestatie en genetisch materiaal. De volgende stap is om te onderzoeken welke genen verantwoordelijk zijn voor dit proces.

Bron: Nu.nl

Kraamzorg abonnement