Search
Close this search box.
baby 22194 960 720

Mannen steeds later vader

Vaders van pasgeboren baby’s worden steeds ouder. Mannen wachten vaak tot na hun veertigste met het stichten van een gezin, wat kan leiden tot meer aangeboren afwijkingen waarschuwt recent Amerikaans onderzoek.

In een periode van een kleine dertig jaar, is de gemiddelde leeftijd dat een man vader wordt in Amerika gestegen met 3,5 jaar, van 27,4 naar 30,9 jaar oud. Meer dan 9 procent van de vaders van pasgeborenen is ouder dan 40 en 1 percent zelfs ouder dan 50.

Volgens recent onderzoek verhoogt dit het risico op aangeboren afwijkingen. Men denkt hierbij onder andere aan autisme, schizofrenie en kinderkanker, omdat ouder sperma hiervan meer mutaties bevat.

Er zijn niet alleen maar nadelen om ouder vader te worden. In het algemeen hebben vaders op latere leeftijd meer vastigheid op het gebied van werk en inkomen, wat bijdraagt tot een stabielere opvoeding.

Beroemdheden die pas laat begonnen aan het vaderschap zijn acteur George Clooney die op 56-jarige leeftijd voor het eerst vader werd. Michael Douglas kreeg zijn tweede en derde kind toen hij 55 en 58 jaar oud was.  Clint Eastwood en Mick Jagger hebben beide met de maatschappelijk norm gebroken door nog op hele leeftijd kinderen te krijgen. Eastwood kreeg zijn laatste kind toen hij 66 was en Jagger was 73.

Etnische afkomst en opleiding werden ook meegenomen in het onderzoek van  Stanford University School of Medicine in Californië voor een vergelijking van alle geboortes in Noord Amerika tussen 1972 en 2015.

Aziatische mannen in Amerika, vooral Japanse en Vietnamese vaders, zijn met een gemiddelde leeftijd van tegen de 36 jaar waarop ze hun eerste kind krijgen het oudst. Opleiding blijkt ook een leeftijd verhogende factor te zijn, hoe beter opgeleid, hoe ouder vader. In de bestudeerde periode, is het aantal vaders van pasgeborenen ouder dan 40 jaar verdubbeld van 4 tot bijna 9 procent. Het percentage vaders ouder dan 50 is gestegen van een half procent naar bijna 1 procent.

De leeftijd dat vrouwen moeder worden is de laatste decennia overigens ook gestegen. Dr Eisenberg zegt: “In feite zijn ze meer gestegen dan de leeftijd van de vaders in dezelfde periode.” Dit komt met name omdat vrouwen later trouwen en wachten met kinderen krijgen omdat ze langer een opleiding volgen en carrière belangrijker is geworden voor ze. Deze patronen zijn terug te vinden in alle categorieën: ras, regio, leeftijd en opleiding.

Twee factoren die enorm gewijzigd zijn volgens Dr Eisenberg, zijn de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van anticonceptie en dat vrouwen steeds vaker een baan hebben. Maar, minder beschikbare jaren om kinderen te krijgen, kan leiden tot kleinere gezinnen en kan daarmee ook mogelijk economische gevolgen hebben. Hoe minder kinderen er worden geboren, hoe minder productieve werknemers in de volgende generatie. Dit zal zeker invloed hebben op belastingen en economie.

De wereldrecordhouder is overigens een vader in India die op 94- en 96-jarige leeftijd nog twee kinderen kreeg met een vrouw van eind 50. Helaas gingen ze uit elkaar…

Wat is de trend in Nederland? Wat is de gemiddelde leeftijd dat een Nederlandse man vader wordt? Deel op het Facebook!

Bron: Daily Mail

Kraamzorg abonnement