Zoek
Sluit dit zoekvak.
mazelen is nog niet uitgebannen

Minder vaccinaties mazelen

Een uitbraak van mazelen komt niet vaak meer voor, maar mazelen is nog niet uitgebannen en kan een kind ziek maken. Toch daalt de vaccinatiegraad onder jonge kinderen in Nederland. Voor baby’s komt deze net onder de negentig procent.

Mazelen is zeer besmettelijk en kan een mild verloop hebben bij gezonde mensen en gevaccineerde mensen. Voor niet-gevaccineerde mensen, mensen met een zwakker gestel en kinderen onder de vijf jaar kan het een ernstiger verloop hebben. Minder dan één op de 10.000 patiënten in Nederland overlijdt als gevolg van mazelen, in ontwikkelingslanden sterven iedere dag ongeveer 250 mensen aan mazelen. Zwangere vrouwen kunnen door een mazelenbesmetting ernstiger ziek worden dan vrouwen die niet zwanger zijn. Het veroorzaakt geen aangeboren afwijkingen, maar kan wel leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Dit komt echter niet vaak voor.

Baby’s van moeders die mazelen hebben gehad of daar tegen gevaccineerd zijn, zijn drie tot vier maanden na de geboorte beschermd. Daarna is het raadzaam het kindje te laten vaccineren. Het vaccin zit samen met het vaccin tegen bof en rode hond in de BMR-vaccinatie, die wordt aangeboden op een leeftijd van veertien maanden en de tweede prik op negenjarige leeftijd. Kinderen die twee vaccinaties hebben gehad, hebben een zeer kleine kans op een besmetting.

Bron: https://www.nationalezorggids.nl/kraamzorg/nieuws/69318-mazelen-symptomen-ernst-en-besmettelijkheid-van-mazelen.html

Kraamzorg abonnement