Zoek
Sluit dit zoekvak.
morfinepomp

Morfinepomp tegen pijn bevalling vaker gebruikt dan gedacht

Na de ruggenprik is de morfinepomp tijdens een bevalling het meeste gebruikte middel voor pijnbestrijding. In 2016 en 2017 werd de pijnstiller remifentanil via de morfinepomp ongeveer 21000 keer gebruikt, tegen 33000 keer een ruggenprik. Bijna driekwart van de ziekenhuizen met geboortezorg gebruikt remifentanil.

Tot voor kort werd er echter geen concreet onderzoek gedaan naar gebruik van dit middel. Incidenten worden echter niet geregistreerd en de richtlijnen niet altijd goed gevolgd. Ook weten artsen niet wat het effect op langere termijn is op de baby.

Gebruik van een morfinepomp – die eigenlijk alleen gebruikt mag worden als een ruggenprik geen optie is – levert bijna nooit problemen op. Maar incidenten kunnen voorkomen. Dan worden vooral ademhalingsproblemen genoemd als complicaties.

Wie gebruik wil maken van een morfinepompje tijdens de bevalling doet er goed aan zich gedegen te laten voorlichten. Zoals alle pijnbestrijdingsmiddelen heeft het nadelen in de vorm van bijwerkingen, maar kent ook vele voordelen, zoals goede en gedoseerde pijnbestrijding.

Bron: www.rtlnieuws.nl

Kraamzorg abonnement