Zoek
Sluit dit zoekvak.
mannen onvruchtbaar W

Onvruchtbaarheid bij mannen

Bij de helft van de onvruchtbare stellen blijkt de oorzaak te liggen bij de man. Maar wat die oorzaak precies is, blijkt vaak niet te achterhalen. Zeven procent van alle mannen krijgt te maken met onvruchtbaarheid. Manon Oud van het Radboudumc deed tijdens haar promotietraject onderzoek naar de rol van genetica bij mannelijke onvruchtbaarheid, en zet daarmee een stap in de goede richting voor het ontrafelen van de oorzaken van onvruchtbaarheid bij de man.

Infecties, letsel, chemicaliën, leefstijl, genetische afwijkingen; het kunnen allemaal oorzaken van onvruchtbaarheid zijn. Een aantal vormen van ernstige onvruchtbaarheid (zoals verminderde aanwezigheid van zaadcellen, verminderde beweeglijkheid of een afwijkende vorm van de zaadcellen) hebben vaak een genetische oorzaak.

Next-Generation Sequencing (NGS) maakt het mogelijk om snel en goedkoop dna te lezen, waardoor het eenvoudiger wordt een genetische oorzaak te vinden. Oud maakte tijdens haar promotietraject  gebruik van deze methode om onderzoek te doen naar oorzaken van mannelijke onvruchtbaarheid.

Zo vond ze veertien kandidaat-genen die mogelijk de oorzaak zijn van vervormde zaadcellen en beweeglijkheidsstoornissen en verdiepte zij zich in mutaties in het dna van de ouders, die een rol kunnen spelen bij de onvruchtbaarheid van hun zoon(s). De nieuwe inzichten kunnen in de toekomst bijdragen aan een duidelijke diagnose die de man helpt bij het kiezen van een behandelstrategie.

Bron: radboudumc.nl 

 

 

 

 

Kraamzorg abonnement