Zoek
Sluit dit zoekvak.
Ozempic en onverwachte zwangerschap

Ozempic en onverwachte zwangerschap

Het medicijn Ozempic, dat eigenlijk bedoeld is voor diabetespatiënten, wordt tegenwoordig ook gebruikt als afslankmiddel voor mensen die geen diabetes hebben. Verschillende vrouwen die het medicijn als afslankmiddel hebben gebruikt, hebben gemeld dat ze onverwacht zwanger blijken.

Vrouwen met obesitas hebben vaak een verstoorde hormoonspiegel doordat hun lichaam te veel oestrogeen en testosteron aanmaakt. Daardoor zijn deze vrouwen vaak minder vruchtbaar. Afvallen helpt bij het verbeteren van de menstruatiecyclus en brengen de hormonen beter in balans, waardoor de vruchtbaarheid toeneemt. De kans op een zwangerschap wordt dus vergroot. Daarnaast wordt de anticonceptie mogelijk negatief beïnvloed door het afslankmiddel, voornamelijk door bijwerkingen als braken en diarree, waardoor de pil of weer wordt uitgespuugd of snel door het lichaam gaat en niet voldoende wordt opgenomen.

Onderzoekers raden aan geen Ozempic te gebruiken als een vrouw een kinderwens heeft. In de bijsluiter staat dat door het gebruik van het middel de kans op een miskraam of geboorteafwijking toeneemt. Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/03/25/ozempic-vruchtbaarheid-onbedoeld-zwanger

Kraamzorg abonnement