Zoek
Sluit dit zoekvak.
Kinderen en trombose W

Trombose en kinderen

Snelle herkenning van trombose bij jonge kinderen is belangrijk. Klachten kunnen subtiel zijn en vaak worden aangezien voor iets anders omdat ze lijken op klachten die passen bij andere ziekten zoals een longontsteking, hyperventilatie of migraine.

Veel voorkomende klachten zijn een pijnlijke, dikke of verkleurde arm of dito been, wazig of dubbel zien, hoofdpijn en moeilijk ademen. Wordt dit niet op tijd behandeld dan kunnen kinderen de rest van hun leven klachten houden, zoals een dik of zwaar been, vermoeidheid en concentratiestoornissen. Soms moeten ze de rest van hun leven bloedverdunners slikken.

Heleen van Ommen, kinderarts-hematoloog en gepromoveerd op trombose bij kinderen ziet dat het aantal gevallen van trombose bij kinderen wereldwijd toeneemt. Recent Amerikaans onderzoek toont aan dat het aantal gevallen in twaalf jaar is verdubbeld. ‘Ook in Nederland zien we steeds meer gevallen,’ aldus Van Ommen. ‘Dit komt omdat kinderen met chronische ziekten langer leven en vaak trombose krijgen. Ook nemen risicofactoren toe, zoals het gebruik van de anticonceptiepil, lange reizen, operaties, overgewicht, roken en niet bewegen.’

Naast fysieke gevolgen kunnen kinderen ook mentale problemen krijgen door trombose. Het heeft bijvoorbeeld invloed op het zelfvertrouwen. ‘Ze vertrouwen hun lichaam niet meer, zijn bang dat het weer gebeurd en leven in angst. Vooral in de pubertijd kan dit een grote rol spelen.’ Daarom is het belangrijk bij deze ziekte stil te staan en er extra aandacht voor te vragen.

Bron: amazingerasmus.nl 

 

Kraamzorg abonnement