Zoek
Sluit dit zoekvak.
uitgebreid onderzoek over voornamen

Zo heet Nederland: De populairste Nederlandse voornamen met een geografische verwijzing

De taalexperts van Preply hebben een uitgebreid onderzoek over voornamen gepubliceerd, waarin de populairste voornamen met een geografische connectie worden onthuld. Voor dit onderzoek werden 45 voornamen gekozen die een semantische link hebben met plaatsen of natuurgebieden. Vervolgens werd hun populariteit geanalyseerd aan de hand van de gegevens uit de voornamenbank van het Meertens Instituut in Nederland, dat al vele decennia de populariteit van voornamen bijhoudt.

Steeds vaker maken nieuwe ouders de keuze voor voornamen die niet alleen goed klinken, maar ook een diepgaande betekenis dragen. Deze groeiende trend benadrukt de wens dat een naam niet alleen een levenslange aanduiding is, maar zelfs een persoonlijk verhaal of een verbondenheid vertegenwoordigt, die het kind gedurende zijn of haar hele leven met zich meedraagt. Geografische namen hebben de potentie om een krachtige emotionele band met specifieke plaatsen, natuurgebieden, of culturen te creëren en op die manier de identiteit en het zelfbeeld van het kind op een waardevolle manier te verrijken.

De vijf populairste voornamen – met een connectie naar geografische locaties ergens ter wereld

1. Jasper – Nationaal park in Canada – 19.000+

Uit de populariteitspeiling van het Meertens Instituut blijkt dat de Friese jongensnaam Jasper steeds meer terrein wint in Nederland. Het Meertens Instituut heeft gedurende tientallen jaren de populariteit van voornamen onderzocht en heeft nu het publiek gevraagd om te stemmen op hun favoriete namen. Daaruit bleek dat, op dit moment, de naam Jasper tot een van de meest geliefde namen met een geografische connectie behoort. De naam ontving zelfs bijna 20.000 stemmen.

Jasper is overigens de Friese vorm van de oude Perzische naam Kaspar en is dus direct terug te leiden naar de Drie Koningen; waarschijnlijk een van de redenen waarom de naam zo populair is in Nederland. De naam betekent zoiets als “de schatbewaarder”. Tegenwoordig heten talloze steden en gemeenschappen op het Noord-Amerikaanse continent Jasper en in Canada is er zelfs een heus nationaal park dat de naam draagt. Het indrukwekkende park is gelegen in de provincie Alberta en maakt deel uit van de Canadese Rocky Mountains.

Image

2. Carolina – Staten in de VS – 13.000+

De oude Hoogduitse meisjesnaam Carolina is tegenwoordig over de hele wereld bekend. In de Verenigde Staten zijn er zelfs twee staten die de naam dragen: North Carolina en South Carolina.

Daarmee is de naam een van de populairste voornamen in Nederland met een geografische verwijzing. Bij de stemming van het Meertens Instituut kreeg de naam dan ook meer dan 13.000 stemmen.

Oorspronkelijk betekende Carolina “de waardevolle”. De betekenis komt waarschijnlijk uit het Italiaans of Spaans, omdat caro in deze talen vertaald kan worden als waardevol of dierbaar. Daarom is de naam waarschijnlijk zo populair in Latijns-Amerika. Alexandra Schatz, Localisation Specialist bij Preply: “Je voornaam is niet zomaar een label, maar een sleutel tot je eigen identiteit. Onze naam vergezelt ons ons hele leven, beïnvloedt ons zelfbeeld en beïnvloedt zelfs hoe we door anderen worden waargenomen. Met onze naam geven ouders ons niet alleen een klank, maar ook een betekenis die diep doordringt in ons zelfbeeld. Het is verbazingwekkend hoeveel kracht een naam heeft op onze levensreis. Het wordt, als het ware, een deel van onze geschiedenis, ons wezen en onze identiteit.”

3. Milaan – Stad in Italië – 13.000+

De Slavische jongensnaam Milan verwijst direct naar de Noord-Italiaanse stad Milaan. Milan is een van de populairste namen met een geografische verwijzing in Nederland. Er werd in totaal zelfs 13.151 keer gestemd op de naam in de populariteitsranglijst. Hiermee is een plaats in de top 3 van populairste geografische voornamen voor jongens en meisjes veiliggesteld.

De “brenger van vrede”, zoals Milan wordt vertaald, is eigenlijk de afkorting van de Slavische naam Miroslav. Milan is daarom een populaire naam in Oost-Europese landen en op de Balkan. De nabijheid van de stad Milaan, die in het Italiaans Milano heet, is een andere belangrijke factor. De stad kreeg zijn naam ongeveer 200 jaar voor Christus en is van Keltische oorsprong.

4. Lucia – eilandstaat in het Caribisch gebied – 8.000+

Midden in het Caribisch gebied ligt het schilderachtige, kleine Antilliaanse eiland St. Lucia. De naam die vandaag de dag in gebruik is, dateert van de tijd waarin schipbreukelingen het eiland vernoemden naar de martelares Lucia van Syracuse.

Vandaag de dag is de meisjesnaam Lucia razend populair in Nederland en staat deze zelfs in de lijst van de vijf populairste voornamen met een geografische verwijzing. Ongeveer 8.000 mensen stemden dan ook op Lucia als een bijzonder mooie naam. De naam is afgeleid van het Latijnse lux voor “het licht” en beschrijft een zonnig persoon die anderen doet stralen.

Andere populaire namen geïnspireerd op geografische locaties

NaamStemmen
Lara5.000+
Mitchell, Alberta4.000+
Jade3.000+
Cheyenne2.000+
Jordan, Victoria, Diëgo, Chelsea, Florence1.000+
Savannah, Sydney, Devon, Vienna500+
Orlando, Juno, Aurora, Cody, Francisco, Lucca, Siena, Verona, India, Medina, Brooklyn, Georgia, Madison, Lyon, Paris, Phoenix, Memphis, Timor, Rio, Lourdes, Geneva, Kent, Adelaide, Athena, Aspen, Elba<500

5. Regina – Latijn – Stad in Canada – 5.000+

De naam Regina vindt haar oorsprong in het Latijn, waar het rechtstreeks vertaald kan worden als “de koningin” of “de heerser”. Een alternatieve interpretatie brengt ons naar het Keltische woord “rigani”, dat de vergelijkbare betekenis van “koninklijk” draagt. In Nederland is Regina een van de meest geliefde namen met een geografische verwijzing. Bijna 6.000 mensen hebben hun stem uitgebracht op deze populaire naam.

Regina is niet alleen een stad in Saskatoon, Canada, maar ook een berg in Antarctica en zelfs een heuse planetoïde ver van onze planeet.

Paris, Brooklyn, Chicago: beroemdheden inspireren naamgevingstrends

De aanzet tot deze trend werd grotendeels gegeven door talrijke beroemdheden in de VS. Stedennamen die ooit gewoon geografische aanduidingen waren, zijn extreem populaire voornamen geworden. Bekende voorbeelden uit de wereld van VIP’s zijn Brooklyn, de zoon van Victoria en David Beckham (vernoemd naar een wijk in New York City), of Chicago, de dochter van Kim Kardashian en Kanye West (vernoemd naar de gelijknamige metropool in de VS). Namen als Paris Hilton (hoofdstad van Frankrijk) en Orlando Bloom (stad in Florida, VS) laten zien hoe veelzijdig steden kunnen zijn als inspiratie voor een naam.

Meer informatie over dit onderzoek, zoals details over de gebruikte methodologie en bronnen, is te vinden op: https://preply.com/nl/blog/populaire-steden-voornamen/

Kraamzorg abonnement