Zoek
Sluit dit zoekvak.
vaccinatie rotavirus e1576159441997

Vaccinatie rotavirus

Een rotavirus is een besmettelijke ziekte waarbij de maag en darmen ontstoken raken. De symptomen zijn koorts, misselijkheid, overgeven en waterdunne diarree. Door een combinatie van de twee laatste kunnen kinderen uitdrogen. Meestal gaat de infectie na een paar dagen vanzelf over. In ernstige gevallen belandt een kind in het ziekenhuis.

Kwetsbare kinderen krijgen (gratis) een vaccinatie tegen het rotavirus aangeboden. Het gaat om kinderen de bijvoorbeeld te vroeg geboren zijn of een laag geboortegewicht hebben. Zij hebben een grotere kans op een infectie met het rotavirus met een ernstig verloop. De vaccinatie zou op 1 januari 2019 starten, maar is uitgesteld omdat meer tijd nodig is voor de voorbereidingen.

De vaccinatie is wel beschikbaar op eigen kosten (ongeveer zeventig euro) via de huisarts of GGD. De vaccinatie geeft minstens twee jaar bescherming tegen ernstige ziekte door infectie.

Amerikaanse onderzoekers melden dat het inentingsprogramma effectief is in de bestrijding tegen rotavirus. In landen waar het programma niet loopt, zien zij veertig procent meer opnames van kinderen met het rotavirus.

 

Bron: RIVM

Kraamzorg abonnement