Search
Close this search box.
vaders een week vrij

Vaders krijgen week vrij

De Wet Inwerkingtreding Extra Geboorteverlof (WIEG) is vanaf 1 januari 2019 ingegaan. De WIEG zorgt voor ruimere verlofmogelijkheden voor partners van jonge moeders. Tot eind 2018 kregen partners na de geboorte twee dagen geboorteverlof, betaald door de werkgever. Vanaf 2019 zijn dat vijf dagen.

Als je een kind krijgt verandert er van de ene op de andere dag van alles. Als beide partners extra tijd krijgen om aan de nieuwe situatie te wennen ontstaat er een betere start voor partner, moeder en kind. Taken worden eerlijk verdeeld en het is een goede start van het opbouwen van de band tussen beide ouders en het kind. Bovendien geeft het de vrouw tijd voor zichzelf en het werken aan haar carrière.

Geboorteverlof kan direct worden opgenomen, maar ook een aantal weken later. Bijvoorbeeld als de kraamhulp net weg is. Wie langer vrij wil, kan het eerste half jaar maximaal vijf weken extra geboorteverlof opnemen, met recht op een uitkering van zeventig procent van het loon.

In 2020 vindt er een verdere uitbreiding van de WIEG plaats. Vanaf 1 juli van dat jaar kunnen partners in het eerste half jaar na de geboorte van de baby vijf weken extra geboorteverlof krijgen. De verlofmogelijkheden voor partners worden zo fors verruimd, tot maximaal zes weken.

Bron: www.rijksoverheid.nl

Kraamzorg abonnement