Zoek
Sluit dit zoekvak.

3D-print voorspelt complicaties geboorte

Amerikaanse chirurgen hebben met MRI-scans en een 3D-printer twijfels over luchtwegcomplicaties bij een geboorte weggenomen. Dat meldt Medicalxpress. Door een 3D-geprint model van het gezicht van de baby te gebruiken, wisten de artsen van de University of Michigan zeker te stellen dat er bij de bevalling geen complicaties aan de luchtwegen zouden ontstaan.

De chirurgen hebben met behulp van een speciale MRI-scan en 3D-printer een lip- en gehemelteaandoening aan het foetusgezicht ontdekt. Het fysieke model gaf de artsen meer inzicht dan de medische scans alleen.

Nieuwe tool
Volgens de artsen was de specifieke aandoening niet gebleken uit medische scans, waardoor ze twijfels hadden of de geboorte zonder luchtwegcomplicaties zou verlopen. Met het 3D-geprint model van het foetusgezicht, wisten de medici zeker dat het kind geen beademingsapparatuur nodig had.

De medici zeggen hiermee een nieuwe ‘tool’ te hebben ontdekt, om voor een bevalling meer inzicht te krijgen in luchtwegcomplicaties en aangeboren afwijkingen.

In Nederland hebben chirurgen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een 3D-geprint hartmodelgebruikt om een hartoperatie uit te voeren bij een baby van drie maanden oud. Deze methode is ook in India toegepast bij een hartoperatie van een jongetje van elf maanden oud.

Kraamzorg abonnement