Search
Close this search box.
3 d scan baby e1575466041515

3D-scan van babyhart

Met een MRI kan een gedetailleerd beeld worden gemaakt van het hart van een ongeboren kind. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMC Utrecht heeft deze techniek voor het eerst toegepast. Met de MRI-scan kan een 3D-model van het hart van het ongeboren kind gemaakt worden, waardoor hartafwijkingen een betere behandeling kunnen krijgen. Dit was al mogelijk voor kinderen en volwassenen.

Een hartafwijking is vaak op een 20-weken echo te zien. Op deze echo is echter niet altijd precies zichtbaar wat de afwijking is, of hoe complex deze is. Een 3D-model geeft meer duidelijkheid over de hartafwijking en biedt de mogelijkheid om al vóór de geboorte een veilig en gericht behandelplan op te stellen. Dit is niet alleen goed voor het ongeboren kind, ook de ouders geeft het meer rust te weten wat er aan de hand is, en hoe hier aan gewerkt kan worden.

Van kinderen met een aangeboren hartafwijking heeft ongeveer een derde een ernstige afwijking, waarbij snel handelen na de geboorte van groot belang is. Naar verwachting gaat de 3D-scan vooral voor deze groep kinderen gebruikt worden.

 

Bron: UMC Utrecht

Kraamzorg abonnement