Zoek
Sluit dit zoekvak.
embryo v2

Vervolgonderzoek kernprocessen bij ontwikkeling van embryo’s

Er kan een vervolgonderzoek starten naar de nog vrijwel onbekende kernprocessen tussen (stam)cellen die zich afspelen in het embryo en bij het samenspel met de baarmoeder. Een schenking van bijna 2,7 miljoen euro van Stichting de Weijerhorst aan het Maastricht UMC maakt dit mogelijk. Het MERLN instituut van de Universiteit Maastricht leidt het onderzoek.

Het nieuw te starten onderzoek is een vervolg op de wereldprimeur in 2018, toen MERLN aan de wieg stond van de eerste vroege (synthetische) embryo’s. Deze embryo’s, gevormd in het laboratorium, benaderden natuurlijke embryo’s zo dicht, dat ze zich innestelden en een zwangerschap bij muizen veroorzaakten. Het nieuwe onderzoek richt zich op het doorgronden en uitvoeren van de (groei)factoren die er voor zorgen dat het synthetische embryo op de juiste manier groeit.

In- en externe deskundigen houden toezicht op het waarborgen van de ethische randvoorwaarden. Groot voordeel bij dit onderzoek is dat stamcellijnen eindeloos in het laboratorium kunnen worden opgekweekt, en vroege embryo’s kunnen worden gecontroleerd en getest zonder dat hier dieren aan te pas komen.

Met de uitkomsten van het onderzoek kunnen bepaalde vruchtbaarheidskwesties worden opgelost door de bevruchting te stimuleren, of juist voorkomen in nieuwe vormen van anticonceptie. Ook ontstaan nieuwe mogelijkheden voor het testen van medicijnen zonder dat er dieren aan te pas komen; er kan louter gewerkt worden op basis van stamcellijnen in het laboratorium.

Bron: universitymaastricht.nl

Kraamzorg abonnement