Zoek
Sluit dit zoekvak.
kinkhoest

Limburgse vrouwen en ruggenprik

Vrouwen in Limburg kiezen het meest vaak voor een epidurale ruggenprik tijdens de bevalling. Ruim 27 procent van de Limburgse vrouwen koos tussen 2015 en 2020 voor deze vorm van pijnstilling tijdens de bevalling. In Friesland koos in deze periode slechts 13,5 procent voor deze optie, en is daarmee de provincie waar de vraag naar de ruggenprik het laagste is. Per provincie zijn vaak relatief grote verschillen zichtbaar. De epidurale ruggenprik wordt gezien als de meest effectieve vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Bovendien heeft de prik een geringe kans op complicaties. Op elk moment van de bevalling kan de vrouw de prik toegediend krijgen. De ruggenprik wordt vergoed vanuit de basisverzekering en kan alleen in het ziekenhuis worden gegeven. Het is dan voor de verzekeraar een medisch noodzakelijke bevalling in het ziekenhuis, waardoor de vrouw niet meer te maken krijgt met de eigen bijdrage voor een ziekenhuisbevalling op eigen verzoek.

Gemiddeld koos 20,1 procent van de vrouwen tijdens de bijna 840.000 bevallingen in deze periode voor een ruggenprik. In 2010 lag dit nog op ongeveer zestien procent.

Vrouwen die van hun eerste kindje bevallen kiezen het meest vaak voor een ruggenprik. In 2019 was dat 32,7 procent. In 2010 was dit nog gemiddeld 24,1 procent. De tweede of het daaropvolgende kind koos elf procent van de vrouwen voor een ruggenprik. In 2010 was dit negen procent.

Bron: https://www.1limburg.nl/perined

Kraamzorg abonnement