Zoek
Sluit dit zoekvak.

OESO: geef vaders betaald verlof

Overheden doen er goed aan vaders van pasgeboren kinderen de mogelijkheid te geven om betaald verlof te nemen. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een woensdag gepubliceerd rapport.

De denktank wijst op de positieve effecten van betrokkenheid van de vader bij de verzorging van pasgeboren kinderen. Dat helpt de ontwikkeling van kinderen over het algemeen vooruit en maakt vaders vaak gelukkiger. Overheden kunnen de betrokkenheid volgens de OESO stimuleren met goed betaalde, flexibele mogelijkheden voor tijdelijk vaderschapsverlof.

Mogelijkheden
De mogelijkheden voor vaders om betaald vrijaf te nemen na de geboorte van een kind lopen wereldwijd sterk uiteen. In Nederland wordt het verlof vanaf volgend jaar uitgebreid van twee naar vijf dagen. Daarmee loopt Nederland nog altijd ver achter op het gemiddelde van alle OESO-landen, dat op acht weken staat. In Zuid-Korea en Japan kunnen vaders volgens de OESO een jaar betaald vrijaf krijgen. Daarvan wordt echter nauwelijks gebruikgemaakt, omdat vaders volgens de denktank vrezen dat ze hun carrière daarmee schaden.

In Europa krijgen Franse vaders het langste vrij, zij mogen gebruikmaken van 28 weken verlof. In Luxemburg is de termijn een halfjaar, België scoort met negentien weken ook hoog. In Duitsland, Oostenrijk, Zweden en Noorwegen krijgen vaders negen tot tien weken vrij.

Betaald vaderverlof

(c) Nu.nl

Kraamzorg abonnement