Zoek
Sluit dit zoekvak.
9789000322619 178 0

aanpakken voor aanstaande vaders

Er komen steeds meer vaderboeken op de markt. Leesvoer speciaal voor vaders, om zich voor te bereiden op de bevalling, de kraamtijd en de opvoeding. Opvallend veel zijn er geschreven door mannelijke BN’ers. Vermakelijke beschrijvingen over hun ervaringen met het vaderschap. En ja, er zijn vast ook veel herkenbare passages voor hun collega-vaders. Maar toch, echt praktische handboeken, geschreven in mannentaal en met duidelijke adviezen, die zijn behoorlijk zeldzaam.

Dat vond ook David Borman. David is verloskundige en toen zijn vrouw in verwachting was, wist hij ongetwijfeld veel beter wat hem te wachten stond dan de gemiddelde man. En toch voelde ook hij de behoefte zich beter in het aanstaande vaderschap te verdiepen. Ook hem viel het op dat er weinig praktische informatie beschikbaar was. Een hiaat in de babyboekenmarkt. Maar met zijn eigen kennis en ervaring kon hij aanstaande vaders wel een eind op weg helpen. Dus volgde hij een opleiding tot trainer en zo geschiedde: niet veel later was zijn cursus Aanpakken voor aanstaande vaders een feit. Naar aanleiding van de training schreef David dit boek. Hét boek dat iedere aanstaande vader op zijn nachtkastje moet hebben. Het vaderschap blijft vol geheimen, maar met Davids tips en uitleg kan de voorbereiding op deze periode een stuk prettiger en zekerder verlopen.

Davids boek is opgebouwd in overzichtelijke hoofdstukken, van zwangerschap tot en met kraamtijd. Wat kunnen vaders verwachten? Hij beantwoordt de vele vragen waarvan hij weet dat ze spelen vanuit zijn professie als verloskundige, en vanuit zijn eigen ervaringen als vader. Een mooie combinatie. Wat kan een man bijvoorbeeld verwachten tijdens een intake? Wat zijn de voor- en nadelen van een 20 wekenecho. Hoe kun je als man je rol vinden: word je maatje, coach, of mental coach van je zwangere vrouw? En waarom zou je wel of juist niet voor een ziekenhuisbevalling kiezen?

Extra aantrekkelijk is de nuchtere mannentaal die David hanteert, in het bijzonder de vergelijkingen. ‘Het is lastig om uit te leggen hoe een wee voelt. Maar ik ga het proberen als man (…) Ik moet vooral denken aan die ene soort pijn die wij mannen allemaal kennen. Die van een trap in je ballen (…). De ontsluitingsfase voor een eerste bevalling is gemiddeld tien uur (…) Dus tien uur lang elke vijf minuten een trap in je ballen.’ Maar hij stelt ook gerust: ‘Ter relativering: als je partner tien uur lang weeën om de vijf minuten heeft. Dan heeft ze tijdens die tien uur ongeveer twee uur pijn en acht uur niet.’

En over de kraamzorg ten slotte, is David heel positief. ‘Kraamverzorgsters zijn vaak wandelende encyclopedieën op het gebied van de verzorging van moeder en kind en leren je handige trucjes die van pas kunnen komen in deze periode.’ David sluit af met kant en klare tips voor tijdens het kraambed. Eerst van hemzelf en vervolgens van verschillende deskundigen. Uiteraard ook een kraamverzorgende: ‘Wees niet te voorzichtig of angstig om je kind te verzorgen, het is niet breekbaar en huilt toch wel ook al duurt het wat langer als je een onervaren vader bent!’

 

 

Kraamzorg abonnement