Zoek
Sluit dit zoekvak.
keizersneden 2

Aantal keizersneden bijna verdubbeld

De afgelopen 15 jaar is het aantal vrouwen dat met een keizersnede bevalt bijna verdubbeld. In 2000 werden 16 miljoen kinderen met een keizersnede geboren ten opzichte van 29,7 miljoen in 2015. Dit blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in het medisch vakblad The Lancet. De onderzoekers vinden het jammer dat steeds meer vrouwen voor een keizersnede kiezen, want dit is vaak onnodig en brengt meer risico’s met zich mee.

In Brazilië, Egypte en de Dominicaanse Republiek wordt zelfs meer gekozen voor keizersneden dan voor natuurlijke geboortes. Daar is het aantal keizersneden maar liefst 55,5%, 55,5% en 56,1%.

De Wereldgezondheidsorganisatie stelde vast dat tot 15 procent van de gevallen medisch noodzakelijk is, alles daarboven zou overdadig zijn. In een aantal Afrikaanse landen worden juist te weinig keizersneden uitgevoerd, ook al zijn er complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling. De onderzoekers raden dokters, ziekenhuizen, vrouwen en families aan om alleen voor een keizersnede te kiezen wanneer dit echt medisch noodzakelijk is. De risico’s van een keizersnede zijn niet groot, maar wel heel heftig. Zo duurt het herstel langer. Er kan littekenweefsel aan de baarmoeder ontstaan. Dit kan zorgen voor bloedingen, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, doodgeboren baby’s en vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap.

Uit onderzoeken komt steeds meer naar voren dat een keizersnede ervoor kan zorgen dat de baby een slechtere ontwikkeling van het immuunsysteem doormaakt. Dit vergroot de kans op allergieën en astma en verandert de darmbacteriën.

Bron: Trouw

Kraamzorg abonnement