Zoek
Sluit dit zoekvak.
pexels tara winstead 8378728 1 scaled 1

Gezonde voeding versus eliminatiedieet bij ADHD

Sommige kinderen met ADHD worden op een eliminatiedieet gezet om minder last te hebben van symptomen van ADHD. Zij hebben echter niet meer of minder symptomen dan kinderen die de richtlijnen voor gezonde voeding volgen. Het RIVM, Karakter en gespecialiseerde diëtisten hebben samen gekeken naar de effecten van het eliminatiedieet.

Bij een eliminatiedieet krijgen kinderen met ADHD bijvoorbeeld geen melk, gluten of kunstmatige kleurstoffen. Van een groep van 84 kinderen had 35 procent minder last van ADHD-symptomen. De helft van de groep van 81 kinderen met een gezond dieet op basis van de richtlijnen gezonde voeding had geen last van ADHD-symptomen. Volgens de onderzoekers toont dit aan dat gezonde voeding beter werkt dan het elimineren van allergenen en triggers.

Beide diëten gaven een verbeterde hartslag en bloeddruk en minder lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en buikpijn, en minder slaapproblemen.

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van de diëten om een dieetbehandeling te kunnen opnemen in de behandelrichtlijnen van ADHD.

Bron: https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/350021003.pdf

Kraamzorg abonnement