Zoek
Sluit dit zoekvak.
advies over welke sporten samen met baby's

Tips om goed te sporten als kersverse mama

Sporten is goed voor lichaam en geest, dat weet iedereen. Sporten bevordert de bloedsomloop en het zorgt ervoor dat je lichaam de geluks- en antistresshormonen dopamine en endorfine aanmaakt. Ook voor kersverse moeders is het dus goed om enkele weken na de bevalling opnieuw sportieve beweging in de dagelijkse routine te brengen. En sporten hoeft daarbij helemaal niets te zijn dat je in je eentje moet doen. Ook baby’s kunnen betrokken worden bij sportactiviteiten. Ergobaby, de fabrikant van artikelen voor pasgeboren baby’s, geeft hieronder advies over welke sporten er samen met baby’s gedaan kunnen worden.

Wil een kersverse moeder weer beginnen met sporten, maar vind ze het moeilijk om hierbij je kleintje achter te laten? Dan kan ze ook haar baby meenemen terwijl jij in sportieve modus bent. Zo versterkt ze niet alleen de eigen spieren, maar ook de band met je baby’tje. Na de bevalling heeft een lichaam wel enkele weken de tijd nodig om zich te herstellen. Hoelang dat precies duurt hangt van persoon tot persoon af, maar in het algemeen zou je vanaf zes weken het sporten opnieuw rustig mogen opbouwen. Belangrijk is wel dat er goed naar het lichaam wordt geluisterd en ook de goedkeuring van je gynaecoloog of vroedkundige hebt.

Postnatale beweging

Een goede oefening om mee te starten is yoga. Het is een laagdrempelige sport waarbij je echt naar je lichaam luistert. Dat is precies wat en moeder nodig hebt na de intense bevallingsperiode. Postnatale yoga focust op stretches en oefeningen voor de lichaamsdelen, zoals de bekkenbodem- en buikspieren, die na de bevalling extra aandacht verdienen. In sommige lessen postnatale yoga zijn jonge baby’tjes ook welkom en worden ze bij de oefeningen betrokken.

Vanaf dat een baby drie maanden oud is, kan hij of zij meegenomen worden naar het zwembad meenemen om in het water rond te dobberen. Het water zorgt ervoor dat de spieren ontspannen en dat doet deugd voor zowel ouder als baby. Doe de baby zeker bandjes om en blijf te allen tijde in de buurt ter ondersteuning. Verschillende zwembaden bieden cursussen watergewenning voor baby’s aan.

Beweging in de buitenlucht

Sporten in de buitenlucht is vaak nog aangenamer dan in een binnenruimte. Een bewegingsvorm waarbij zowel ouders als baby veel baat bij hebben is wandelen of lopen met de kinderwagen. Een voordeel? Het kan al wanneer de baby nog piepjong is. Terwijl de moeder opnieuw in vorm geraakt, kan de baby vanuit zijn veilige stoel de buitenwereld ontdekken en nieuwe indrukken opdoen. Belangrijk om op te letten is dat je een kinderwagen gebruikt die de schokken goed opvangt en een ergonomische houding voor ouder en baby garandeert.

Houd de moeder ervan om de baby dicht bij zich te houden? Dan is sporten met een draagzak misschien wel iets voor haar. Wandelen, hiken of zelfs dansen? Er zijn tal van sporten die een moeder kan beoefenen terwijl ze haar baby draagt. Het gewicht van de baby moet gelijkmatig verdeeld zijn over de heupen en schouders en de baby moet in een M-houding zitten.

Is de baby al wat ouder? Dan is het ook erg fijn om een kindje mee te nemen op de fiets. Een voorwaarde hierin is dat de baby zelfstandig rechtop kan zitten, dat is meestal vanaf negen maanden oud. Voorzie een veilig fietsstoeltje of fietskar, en de nodige bescherming zoals een helmpje.

Dankzij deze tips van Ergobaby kunnen kersverse moeders tal van sporten uitproberen, samen met hun baby. Deze extra beweging zal na een zware periode deugd doen voor het lichaam.

Kraamzorg abonnement