Zoek
Sluit dit zoekvak.
WHYs Kraamtijd HR4 580x427 1

Alcohol in zwangerschap beïnvloedt ook kleinkind

Dat alcoholgebruik tijdens de zwangerschap gevaarlijk is voor kinderen, dat weten de meeste vrouwen wel. Maar uit een nieuw onderzoek blijkt dat de gevolgen groter kunnen zijn: liefst drie generaties kunnen er last van hebben.
Onderzoekers van de universiteit van het Britse Birmingham ontdekten dat ook kinderen en zelfs klein- en achterkleinkinderen de gevolgen kunnen ondervinden van drinken tijdens de zwangerschap.

Kinderen én kleinkinderen
Tot drie generaties kan een grotere gevoeligheid voor alcohol optreden, én dus een grotere kans om alcoholist te worden, zeggen de onderzoekers. En zelfs een klein beetje drinken heeft al grote gevolgen.

Hoe kwamen ze erachter? De onderzoekers gaven zwangere ratten een hoeveelheid alcohol die gelijkstaat aan een glas wijn. Bij het nageslacht werd getest hoe gevoelig dat is voor alcohol.

Laveloos
​​De kinderen kregen een hoge dosis drank toegediend, waardoor ze laveloos op hun rug kwamen te liggen. De onderzoekers keken hoelang het duurde voordat de ratten weer konden bewegen.

Ze vergeleken dat met ratten van wie de moeder geen alcohol had gehad tijdens de zwangerschap. “Uit ons onderzoek blijkt dat ratten die alcohol kregen, veel meer kans hadden dat hun kinderen en kleinkinderen ook gevoelig zijn voor alcoholgebruik.”

Waarom meerdere generaties last hebben van drankgebruik tijdens de zwangerschap, is nog onduidelijk. Daar is meer onderzoek voor nodig. De onderzoekers vermoeden dat alcohol van invloed is op de genen.

Bron: RTL Nieuws

Kraamzorg abonnement