Search
Close this search box.

Amsterdamse minima ontvangen ‘babybon’

Amsterdamse minima met een pasgeboren kind kunnen aanspraak maken op een’ ‘babybon’. Ze krijgen van de gemeente 20 euro om te besteden aan babyspullen. SP-wethouder Arjan Vliegenthart gaat jonge ouders in de watten leggen. Met een zogenoemde babybon kunnen armlastige ouders van de allerjongste Amsterdammers nog dit jaar kleding of speelgoed kopen voor hun kind. Voor iedere babybon trekt de gemeente 20 euro uit. Mogelijk wordt dit bedrag nog vermeerderd door een bijdrage van de winkels waar de bon verzilverd kan worden.

Oudere kinderen
Vliegenthart breidt zijn kindpakket, waarmee ouders die tot 120 procent van het sociaal minimum verdienen een financieel steuntje in de rug krijgen, ook uit voor oudere kinderen. Zo wordt de speelgoedbon ook beschikbaar voor kinderen van 3 jaar, in plaats van alleen voor kinderen tussen de 4 en 9 jaar, zoals nu het geval is. Voor die bon trekt de gemeente 20 euro uit en Intertoys, de winkel waar de bon ingeruild kan worden, 3 euro. Kinderen tussen 10 en 14 jaar oud krijgen een kledingbon. Daarmee kunnen ze voor 183 euro kleren kopen bij H&M of Coolcat. De gemeente betaalt 150 euro, de winkels leggen per bon 33 euro bij.

1,6 miljoen
De gemeente reserveert in totaal 1,6 miljoen euro voor de regelingen. Volgens Vliegenthart werken de bonnen goed, omdat het geld zo vrijwel zeker terechtkomt bij de groep voor wie het bedoeld is: de kinderen. In Amsterdam groeit 20 procent van de kinderen in een gezin dat onder het minimum leeft. Uit een onderzoek naar de uitwerking van de kindregelingen blijkt dat ouders zeer tevreden zijn over de douceurtjes van Vliegenthart. Ze beoordelen de armoederegelingen van de gemeente met een 8,8. Ook Intertoys en H&M zijn tevreden over de samenwerking met de gemeente, maar voelen ze zich soms onheus bejegend. “De gemeente suggereert dat commerciële partijen toch veel winst maken, ook met bijvoorbeeld een Kindpakket. Daar wordt veel te gemakkelijk over gedacht,” staat in de evaluatie over vorig jaar.

Ondersteuning minima
De speelgoed- en kledingbonnen voor kinderen van arme ouders zijn een van de vele manieren waarop minima in Amsterdam ondersteund worden. Mensen met een krappe beurs kunnen ook aanspraak maken op onder meer gratis laptops, museumkaartjes, openbaar vervoer en een consult bij de dierenarts. Verder bestaat er een witgoedregeling: een noodvoorziening voor Amsterdammers bij wie de wasmachine, de koelkast of het gasfornuis kapot gaan.

Niet op
Vorig jaar bleek dat een deel van het geld dat Vliegenthart had uitgetrokken voor het ondersteunen van minima niet op was gegaan. Van de beschikbare 90 miljoen was 9 miljoen euro op de plank blijven liggen. Daarop werd aangekondigd om de verschillende regelingen beter onder de aandacht te brengen. Begin dit jaar bleek dat 6 miljoen euro die bedoeld was om kwetsbare Amsterdammers aan het werk te helpen ook niet was uitgegeven. Het gemeentebestuur had 9,25 miljoen uitgetrokken voor 2015. Hiervan was slechts 3,5 miljoen euro besteed.

Kraamzorg abonnement