Search
Close this search box.
lungs 39981 960 720kopie

‘Astma verhoogt kans op pre-eclampsie’

Zweeds onderzoek dat werd uitgevoerd tussen 2001 en 2013 suggereert dat vrouwen met astma een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van pre-eclampsie tijdens de zwangerschap. Van de 700.000 vrouwen die werden onderzocht had tien procent astma. De studie werd gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice.
Normaal gesproken is de prevalentie van pre-eclampsie, ofwel zwangerschapsvergiftiging, rond de vier procent. Bij de onderzochte vrouwen met astma was dat risico zeventien procent hoger. De vrouwen met astma hadden bovendien een verhoogde kans dat hun baby met ondergewicht werd geboren en liepen een groter risico op een keizersnede en een verkorte zwangerschap. De onderzoekers sloten uit dat de complicaties iets van doen hadden met genetische of omgevingsfactoren.
Als de astma tijdens de zwangerschap goed onder controle wordt gehouden, kan dit de kans op complicaties verminderen, aldus hoofdonderzoeker Gustaf Rejnövan het Karolinska Instituut. Het is vooralsnog niet duidelijk waarom astma de kans op deze complicaties vergroot.

 

Kraamzorg abonnement