Search
Close this search box.

‘Autisme mogelijk al op babyleeftijd vastgesteld’

Autisme wordt vooralsnog op zijn vroegst in het tweede levensjaar van het kind vastgesteld. Dat moet veel eerder kunnen, stelt psycholoog Roy Hessels die volgende week aan de Universiteit Utrecht op het onderwerp promoveert.

De meeste baby’s maken oogcontact met hun ouders, reageren op hun naam en kunnen hun aandacht verplaatsen. In zijn promotieonderzoek heeft Hessels aangetoond dat baby’s normaliter spontaan zoeken naar afwijkende elementen, en dat dit zoek- en kijkgedrag overeenkomsten vertoont met zoekgedrag van volwassenen. Wanneer het kijk- en zoek gedrag van baby’s afwijkt, kan dit een belangrijke voorspeller zijn voor het ontwikkelen van autisme, aldus Hessels.

De psycholoog maakt gebruik van een instrument waarmee hij het kijkgedrag kan meten: de zogenaamde ‘eye tracker’ die oogbewegingen zeer nauwkeurig in kaart brengt. Hessels testte zijn instrument al succesvol onder volwassenen en wil het nu inzetten bij baby’s. “Door al op heel jonge leeftijd atypisch kijkgedrag te signaleren, kunnen we wellicht voorkomen dat de stoornis zich verder ontwikkelt”, stelt hij in het AD, met de kanttekening dat meer onderzoek nodig is.

 

 

Kraamzorg abonnement