Zoek
Sluit dit zoekvak.
baby in bed wiegendood2

Samen slapen toenemende trend

In Groot-Brittannië sterven jaarlijks 133 baby’s, ruim twee per week, doordat ze in het bed van hun ouders slapen. In de afgelopen vijf jaar zijn in het land 665 kinderen overleden waarbij ‘co-sleeping’ een factor was.

In Amerika is het inmiddels een trend onder beroemdheden, die op sociale media en in boulevardbladen vertellen hoe bijzonder en intiem het is om zo met je kind de nacht door te brengen. Ook Nederlandse sites promoten het om met je pasgeboren kind in bed te slapen meldt de NOS in Nieuwsuur.

Wiegendood

“Het was een niet heel Nederlandse gewoonte, maar het neemt wel toe”, zegt Adèle Engelberts, kinderarts en bestuurslid van Landelijke werkgroep Wiegendood van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.

Het in bed slapen blijkt een belangrijke factor te zijn bij de wiegendood van jonge kinderen, tot 4 maanden oud. “Dat baart ons zorgen”, zegt Engelberts. Ze is een fervent tegenstander van co-sleeping.

“Hoe jonger het kind, hoe groter de kans op wiegendood als je het bij je in bed neemt. Nederlands onderzoek heeft uitgewezen dat de eerste maand er een tien keer groter risico is. Bij de derde maand een twee keer groter risico. Dus mijn dringend advies zou zijn om het niet te doen.”

“Het kind kan het te warm krijgen door het dekbed, tussen matrassen bekneld raken, uit bed vallen of met zijn gezichtje tegen kussens aandrukken. Bovendien kan een slapende ouder op het kind rollen.” Het risico neemt volgens Engelberts toe als ouders roken, medicijnen of drugs hebben gebruikt, hebben gedronken of erg vermoeid of gestrest zijn.

“Veilig slapen betekent: geen knuffels, niet te warm, het bed kort opmaken. Bij je ouders in bed lig je al snel naast twee enorme kruiken van 37 graden, veel kussens en een warm dekbed”, aldus de arts.

Levensbedreigend

De officiële richtlijn van NCJ, het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, schrijft voor dat het het veiligste is als een baby in een wiegje of bedje in dezelfde kamer slaapt.

“De veiligheid van co-sleepers is niet aangetoond. Slapen in een eigen wieg blijft het veiligst”, zegt Roos Gerritse, hoofd van de kraamzorg-opleidingen in Schoonhoven. De kraamzorg is enorm belangrijk bij het advies over veilig slapen.

 

Bron: NOS

Kraamzorg abonnement