Zoek
Sluit dit zoekvak.
dt8xgyate

Baby kan in de buik al gehoorschade oplopen

Dat roken en drinken in de zwangerschap slecht is, is inmiddels bekend. Maar er is nóg een reden om drukke festivals in de zomer te mijden: te lange blootstelling aan lawaai kan schadelijk zijn voor de ongeboren baby. Dat stelt prof. dr. Bart Vinck in De morgen  en Het laatste Nieuws. Vinck is augioloog aan de Universiteit van Gent.

Wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap overmatig worden blootgesteld aan hoge lawaainiveaus (boven de 85 decibel), kan de baby daar al in de buik gehoorschade door oplopen. Dat dit niet ongebruikelijk is, blijkt uit cijfers van het Vlaamse Kind en Gezin. De organisatie screent al jaren het gehoor van pasgeborenen. Uit hun cijfers blijkt dat eenzijdige gehoorschade bij baby’s vaak voorkomt. Dat houdt in dat ze met het ene oor beter horen dan met het andere.

Het gehoororgaan ontwikkelt zich al in de eerste drie tot vier maanden van de zwangerschap. Het vruchtwater en de buikwand bieden maar beperkte bescherming tegen geluiden. Wanneer een moeder naar een festival gaat waar het lawaai is opgelopen tot 102 decibel, krijgt de baby met zijn nog kwetsbare oortjes daar alsnog 97 decibel van mee.

Los daarvan zorgt lawaai ervoor dat ook de bloeddruk, hartslag en het adrenaline-niveau van de zwangere vrouw stijgen. Ook dat kan een ongunstig effect hebben op de ongeboren baby, aldus Vinck.

Bron: EOS wetenschap

 

Kraamzorg abonnement