Zoek
Sluit dit zoekvak.
baby

Baby herkent klanken in de eerste maanden

Baby’s kunnen voordat ze zes maanden oud zijn al klanken herkennen. Sterker nog, de belangrijkste taalelementen krijgen ze al in de eerste vijf maanden mee. Dit blijkt uit een onderzoek van de Radboud Universiteit.

Het onderzoek is uitgevoerd onder een groep van 58 Nederlanders, waarvan de helft als baby geadopteerd is uit Korea. Deze groep is weer opgesplitst in twee delen: een deel kwam naar Nederland voordat ze vijf maanden oud waren, de andere groep was gemiddeld zeventien maanden oud en had daarom al wat meegekregen van de Koreaanse taal.

De hele groep kreeg gedurende anderhalve week Koreaanse taallessen, waarbij de nadruk werd gelegd op drie klanken. Tijdens een test vooraf, tijdens en na afloop van het onderzoek kon de groep van adoptiekinderen uit Korea de uitspraakvarianten beter van elkaar onderscheiden dan de groep Nederlanders.

Tussen de twee groepen adoptiekinderen uit Korea ontdekten de onderzoekers geen verschil. Daarom concluderen ze dat een baby zelfs in de eerste vijf maanden van zijn leven al belangrijke taalelementen meekrijgt.

Bron: eoswetenschap.eu

Kraamzorg abonnement