Search
Close this search box.
Whys kleintjes 0213 P014 580x393 1

Babyhersenen groeien vlak voor geboorte nog sneller dan gedacht

De laatste maanden van de zwangerschap maken de hersenen van de ongeboren baby een nog veel grotere groeispurt dan werd vermoed. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie die werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Pediatrics. Vooral de grote hersenen en de hersenstam maken een enorme groei door. Dit hersengebied is belangrijk bij het uitvoeren van leertaken, het ontwikkelen van sociale vaardigheden en de motoriek.

De onderzoekers vergeleken de hersenontwikkeling van te vroeg geboren baby’s met die van baby’s die na 39 weken werden geboren. Uit het onderzoek bleek dat de hersenen van prematuren een soort groeispurt in de baarmoeder hadden gemist. Het hersenvolume van deze baby’s was veel minder groot. Zij concludeerden dat hersenmassa in de laatste drie maanden van de zwangerschap maar liefst verviervoudigt in volume.

“Als het maar enigszins mogelijk is, moeten baby’s in de baarmoeder worden gehouden, zodat ze worden beschermd tegen de gevaren van de omgeving daarbuiten”, aldus hoofdonderzoekster Catherine Limperopoulos op nieuwssite Phys.org.

 

Kraamzorg abonnement