Zoek
Sluit dit zoekvak.

‘Baby’s moeten worden ingeënt tegen rotavirus’

Emeritus hoogleraar kindergeneeskunde Ronald de Groot heeft vanochtend in de Volkskrant gesteld dat alle baby’s in Nederland standaard moeten worden ingeënt tegen het Rota-virus. Daarmee zou Nederland het advies van de WHO opvolgen en daarmee in de voetsporen treden van onder meer België, Duitsland, Noorwegen en de VS waar het vaccin al jaren in het vaccinatieprogramma is opgenomen.

Het virus treft jonge kinderen en veroorzaakt zeer ernstige diarree. Jaarlijks belanden 4500 kinderen met Rota in het ziekenhuis. Van hen overlijden er gemiddeld zes tot zeven. Onvoldoende om het vaccin in het standaardprogramma te laten opnemen, zo oordeelde een deel van de Gezondheidsraad na onderzoek in 2010. Daarom werd geen advies uitgebracht aan de regering. Nu, zes jaar later, benadrukt De Groot, die destijds binnen de Gezondheidsraad vóór stemde, het vaccin alsnog in te voeren. Hij lichtte zijn standpunt vrijdagochtend toe in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens de Volkskrant heeft minister Schippers van Volksgezondheid de Gezondheidsraad afgelopen zomer alsnog om een advies gevraagd.

Bron: NOS

 

Kraamzorg abonnement