Zoek
Sluit dit zoekvak.
90541613 ap baby eevee

Baby’s vernoemd naar karakters Pokémon Go

Het spel Pokémon Go zorgt bij kersverse ouders voor veel inspiratie. Het afgelopen halfjaar is in Amerika een stijging te zien in het aantal baby’s dat vernoemd is naar een Pokémon. Ook in Nederland worden naar Pokémon vernoemde baby’s verwacht. Maar, kiezen ouders wel bewust voor zo’n naam?
Onyx, Ash en Eevee. In Amerika zijn sommige Pokémon-babynamen sinds de lancering van Pokémon Go met duizenden plekken gestegen, meldt de Amerikaanse website Babycenter.

Top drie
Het meest populair is de meisjesnaam Roselia, een kleine groen beestje uit de Pokémon-serie. Die naam steeg ten opzichte van 2015 met 5859 plekken in de ranglijst van Babycenter.

Maar ook de naam Onyx, een draakachtige stenen Pokémon, is populair onder jongens en meisjes en ging 2184 plekken omhoog. De top drie wordt afgesloten met Eevee, een schattig eekhoorntje. Verder zijn ook de namen Ash, Star en Ivy erg in trek.

Vertrouwd
Volgens namendeskundige Maarten van der Meer is het niet zo gek dat kinderen worden vernoemd naar personages uit rages en trends. ,,Doordat je de namen vaak hoort, blijven ze onbewust in je hoofd zitten. Hoe vaker je een naam hoort, hoe vertrouwder het klinkt en hoe leuker het wordt.”

Toch zegt Van der Meer dat hij niet denkt dat ouders hun kinderen heel bewust naar Pokémon vernoemen. ,,De meeste mensen gaan niet per se voor een rare naam. Maar een naam zoals Onyx hoor je ineens vaker. Vervolgens klinkt het steeds normaler en wordt het acceptabel.”

De vernoemingen komen bij veel rages terug. ,,Je zag het bijvoorbeeld ook bij GTST, toen werden kinderen ineens naar personages uit de soap vernoemd”, aldus Van der Meer.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) houdt lijstjes van de Nederlandse babynamen bij en denkt dat ook hier de Pokémonrage door zal schemeren in de kindernamen. ,,We hebben nog geen cijfers van de gegeven babynamen van het afgelopen halfjaar, maar ik verwacht dat daar zeker wel wat Pokémon-namen tussen staan”, zegt een woordvoerder van de SVB.

Van der Meer denkt dat er in Nederland wel een stuk minder Pokébaby’s zullen worden geboren dan in Amerika. ,,Het zou best kunnen dat de namen in populariteit toenemen maar ik verwacht hier geen enorme stijging.”

Eindhovens Dagblad

Kraamzorg abonnement