Search
Close this search box.
Ductus W

Behandeling sluiting ductus

Bij prematuur geboren kindjes sluit de ductus, het bloedvat dat het kind voor de geboorte van zuurstof voorziet soms niet uit zichzelf. Dan wordt een behandeling gestart. Maar uit onderzoek van het Radboudumc blijkt dat afwachten tot het bloedvat zelf sluit net zo veilig is als de behandeling.

Wereldwijd krijgen kinderen het middel ibuprofen zodat het vat sluit, om complicaties te voorkomen zoals een hersenbloeding of een chronische longaandoening. In 2016 is een onderzoek gestart om te kijken of het niet beter is te wachten tot de ductus vanzelf sluit. Dit onderzoek is gedaan onder leiding van hoogleraar Neonatologie Willem de Boode van het Radboudumc. De onderzoeksgroep bestond uit 273 baby’s die met een zwangerschapsduur van maximaal 28 weken ter wereld waren gekomen. De groep werd in tweeën gedeeld, waarbij bij de ene groep de ductus met behulp van ibuprofen werd gesloten, en bij de andere groep gewacht werd tot deze vanzelf sloot.

Uit het onderzoek blijkt dat beide handelswijzen even veilig zijn. Daarbij werd als uitgangspunt genomen dat een kind overleeft zonder ernstige complicaties aan de longen of darmen.

Ook vonden de onderzoekers dat het gebruik van ibuprofen mogelijk de kans op een chronische longaandoening vergroot. Daarmee lijkt het er op dat niet behandelen beter is en de inzet van ibuprofen juist erger is dan de kwaal.

Bron: radboudumc.nl

 

Kraamzorg abonnement