Zoek
Sluit dit zoekvak.
Betaald ouderschapsverlof W

Betaald ouderschapsverlof

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet Betaald Ouderschapsverlof (WBO). Dit betekent dat beide ouders het recht hebben op negen weken verlof. Daarnaast is de motie aangenomen die een verhoging van het betalingsniveau geeft van vijftig naar zeventig procent. De WBO gaat in vanaf augustus 2022.

Vanaf de jaren tachtig pleit het FNV al voor de invoering van betaald ouderschapsverlof. Dit draagt bij aan de gelijke verdeling van werk en zorgtaken en daarmee een betere positie voor vrouwen op de arbeidsmarkt.

Voorzitter van FNV Kitty de Jong is wel bang dat niet alle ouders het verlof opnemen. Ook heeft het FNV zorg over het maximale bedrag dat ouders ontvangen: zeventig procent van hun loon. Veel ouders kunnen een derde van hun loon niet missen. De ILO berekende eerder dat het bedrag tachtig procent van het loon moet zijn willen vaders bereid zijn het verlof op te nemen. Nu lijkt het verlof alleen toegankelijk voor ouders met hogere inkomens, wat niet ten goede komt aan de emancipatie en gelijkere zorg – werk verdeling voor minder goed betaalde ouders. FNV heeft daarom zowel bij de Tweede als Eerste Kamer aangedrongen op een verhoging naar tachtig procent van het loon. Dit wordt doorgezet naar het volgende kabinet.

Bron: fnv.nl 

 

Kraamzorg abonnement