Zoek
Sluit dit zoekvak.
vaders een week vrij

Betaald ouderschapsverlof

Vanaf 2 augustus 2022 krijgen ouders negen weken van het ouderschapsverlof doorbetaald. Daarmee wil het kabinet ouders stimuleren ouderschapsverlof daadwerkelijk op te nemen.

In de eerste acht levensjaren van hun kindje kunnen ouders 26 weken ouderschapsverlof opnemen. Dat is in principe onbetaald, tenzij in het cao andere afspraken staan. Slechts een derde van de ouders neemt ouderschapsverlof op, omdat niet iedereen zich onbetaald verlof kan veroorloven. Daarom heeft het kabinet besloten de eerste negen weken te betalen. Ouders krijgen dan van het UWV een uitkering ter hoogte van vijftig procent va het dagloon tot vijftig procent van het maximum dagloon. Voorwaarde is dat de eerste negen weken worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. Dat geeft het gezin tijd om te wennen aan de nieuwe situatie en samen bewuste keuzes kunnen maken over de verdeling tussen werk en zorg.

Worden de negen weken verlof niet opgenomen in het eerste jaar, dan worden ze toegevoegd aan de zeventien resterende weken die opgenomen kunnen worden in de eerste acht levensjaren van het kind, maar dan onbetaald.

Bron: rijksoverheid.nl 

 

Kraamzorg abonnement