Zoek
Sluit dit zoekvak.

‘betekenis babygehuil niet te ontcijferen’

Het is zo goed als onmogelijk om op basis van babygehuil in te schatten wat een baby wil, zo blijkt uit een nieuwe studie. De geluiden die baby’s maken, verraden wel of ze het naar hun zin hebben of niet. Maar volwassenen kunnen vrijwel nooit succesvol aan gehuil afleiden of een baby bijvoorbeeld pijn heeft, of honger. Dat concluderen onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Geluidsopnames
Bij hun onderzoek lieten de wetenschappers 333 volwassenen luisteren naar opnames van baby’s die tussen de vijf en tien maanden oud waren. De geluidsopnames waren gemaakt op verschillende momenten: tijdens het spelen, maar ook terwijl baby’s werden gevaccineerd, op het moment dat ze werden gescheiden van hun ouders, of wanneer ze honger hadden. De proefpersonen konden aan de hand van de babygeluiden goed inschatten wanneer de baby’s gestresst waren of niet. Maar het lukte hen vrijwel nooit succesvol om te bepalen waarom de kinderen huilden.

Honger
Ze verwarden pijn vaak met isolatie, honger of andere vormen van onvrede bij de baby’s. Alleen als de jonge kinderen aan het spelen waren, werd dat vaak geraden op basis van het geluid. Volgens hoofdonderzoekster Jitka Lindová brengen baby’s met hun gehuil dan ook alleen een primaire emotie over. “Baby’s zijn zich er tijdens het huilen waarschijnlijk helemaal niet van bewust dat ze ons iets willen vertellen”, verklaart ze op nieuwssite New Scientist.

Spelen
De geluiden die baby’s maken tijdens het spelen, vormen mogelijk een uitzondering, omdat de kinderen dan vaak wel proberen te communiceren met volwassenen, bijvoorbeeld door te lachen of door geluiden na te bootsen. “Bij spelgedrag oefenen kinderen mogelijk met communicatie”, aldus Lindová.

Bron: nu.nl

Kraamzorg abonnement