Zoek
Sluit dit zoekvak.
bevallen in bad

Bevallen in bad populairder dan ooit

Steeds meer vrouwen willen in een bad bevallen. Het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) moet hierdoor ineens extra baden bestellen. Het bevallingsbad dat nu in het ziekenhuis staat, is continu bezet. Voor het nieuwe Moeder & Kind Centrum dat in 2020 wordt opgeleverd, zijn vijf baden te vinden. In de tussentijd worden opblaasbare baden gebruikt. Dit meldt Haaglanden Medisch Centrum.

In september worden de vier opblaasbaden geleverd aan het HMC. Steeds meer vrouwen verdiepen zich in een vorm van bevallen waarbij wordt teruggegaan naar hoe vrouwen het vroeger deden. Dit houdt in dat zij in andere houdingen willen bevallen, een cursus hypnobirthing doen en zwangerschapsyoga doen in voorbereiding op de bevalling. “Onze patiënten onderzoeken vaker de mogelijkheden van een natuurlijke bevalling, zonder medicatie”, aldus verloskundige en zorgmanager Frederiek Engelbert van Bevervoorde.

Bevallen in bad kent een paar voordelen voor de moeder en het kind. Zo kan het warme water verlichting van de pijn bieden, waardoor een ruggenprik wellicht niet nodig is. “Aan de ruggenprik zitten risico’s verbonden, aan een warm bad niet.” Bovendien is de ontsluitingstijd korter en komt het kind eerder ter wereld dan bij een bevalling in bed.

Het ziekenhuis maakt gebruik van een wegwerppakket voor de vrouw. Zo wordt een hoes in het bad geplaatst voordat deze met water wordt gevuld. Hierdoor is het proces zo hygiënisch mogelijk. In het nieuwe Moeder & Kind Centrum zijn vanaf 2020 vijf baden beschikbaar. Tot die tijd worden op beide locaties van het HMC twee extra opblaasbaden gebruikt.

Bron: Nationale Zorggids

Kraamzorg abonnement