Zoek
Sluit dit zoekvak.
geboorte verschilt per provincie

Bevalling verschilt per provincie

Inzet van kinderartsen en het gebruik van pijnbestrijding bij bevallingen verschilt sterk per provincie, aldus Anna Seijmonsbergen-Schermers van de afdeling Midwifery Science VUmc.

De onderzoekster en verloskundige onderzocht 600.000 bevallingen tussen 2010 en 2013 en stelt vast dat er op provinciaal niveau verschil zit tussen medische ingrepen bij bevallingen. Het gebruik van een ruggenprik varieert van 12 procent tot 38 procent. Daar waar geen ruggenprik wordt gebruikt, kiest men vaker voor andere pijnbestrijding zoals remifentanil of pethidine.

Ook bij de inzet van een kinderarts en stimulatie van weeën zijn de verschillen groot. De inzet van een kinderarts varieerde 37 tot 60 procent van de vrouwen die van hun eerste kind bevielen en van 26 tot 43 procent voor vrouwen bij een volgende bevalling. Het opwekken van weeën vond plaats bij 34 tot 48 procent van de vrouwen. Seijmonsbergen-Schermers plaatst daarom vraagtekens bij de zorgkwaliteit. Anderzijds zijn er juist kleine verschillende bij het inleiden van de bevalling, keizersnede en kunstverlossing en dit stemt positief.

Bron: VUMC

Kraamzorg abonnement