Search
Close this search box.
KZ1 2020 NB 10 e1584968946571

Beweging bij baby’s en obesitas

Baby’s bewegen meer naarmate ze groeien. De ene baby beweegt meer dan de andere, en baby’s die minder bewegen hebben meer vet rond hun middel. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Johns Hopkins University, Duke University en Medical University of South Carolina.

In het onderzoek werden vijfhonderd baby’s met verschillende etnische achtergronden onderzocht. Op de leeftijd van drie, zes, negen en twaalf maanden werd hun lichaamsgewicht en vetpercentage gemeten en droegen ze een versnellingsmeter, een apparaatje dat beweging van het kind detecteert en meet. Daardoor konden ze zien dat beweging toeneemt naarmate kinderen ouder worden.

De onderzoekers geven toe dat er wat tekortkomingen in hun onderzoek zitten. Zo is er geen rekening gehouden met andere factoren die lichaamsvet kunnen beïnvloeden, zoals het eet- en slaappatroon van de baby’s. En als een kindje door de ouders werd opgepakt, registreerde het apparaatje dat ook als beweging. Uitgebreider onderzoek en onderzoek naar de impact op latere leeftijd is nodig. Interventies om beweging te promoten kunnen na dit onderzoek beter worden ingericht om obesitas later in het leven te kunnen voorkomen.

 

Bron: HLN

Kraamzorg abonnement