Zoek
Sluit dit zoekvak.

bloedtest voorspelt kans op ppd

Nog voor de geboorte kan een bloedtest mogelijk helpen bij het berekenen van het risico op een postnatale depressie. Het hormoon oxytocine zou daarbij een belangrijke rol spelen.

Dit meldt de Huffington Post naar aanleiding van onderzoek van vijf universiteiten. Oxytocine is een hormoon dat helpt om emoties en sociale interacties te reguleren, stress te verminderen én het vergemakkelijkt de bonding tussen moeder en kind. De onderzoekers hadden het vermoeden dat lage niveaus oxytocine aan postnatale depressies gekoppeld waren.

Markers
Het onderzoek omvatte de gegevens van 545 moeders die vragenlijsten invulden en waarvan bloed werd afgenomen. Hieruit kwamen duidelijke cijfers naar voren: vrouwen van wie bepaalde markers van oxytocinereceptoren in het bloed werden gevonden, hadden drie keer meer kans op een postnatale depressie dan andere vrouwen. Geen enkele vrouw had een depressie ten tijde van de zwangerschap.

Hoe het precies werkt is nog niet duidelijk, maar de onderzoekers denken dat de markers de productie van oxytocine onderdrukken, wat het ‘voelen’ van de band met de baby kan verstoren. Omdat in onze cultuur zo zeer benadrukt wordt ‘dat je onmiddellijk verliefd wordt op je kind,’ is dat voor vrouwen die dit niet zo ervaren, zo denken de onderzoekers, psychisch een verzwarende factor.

Kanttekening
De bloedmarkers zijn overigens geen perfecte voorspellers van postnatale depressie. De afwezigheid van de markers is dus geen garantie dat een postnatale depressie uitblijft. Maar het zou wel al vóór de geboorte de ondersteuning gemakkelijker maken van vrouwen die risico lopen.

Bron: vakblad Vroeg

Kraamzorg abonnement